Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Żywność będzie miała krytyczne znacznie ws. wolnego handlu z USA

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2013, 11:53
Prof. Pisula: Żywność będzie miała krytyczne znacznie ws. wolnego handlu z USA
prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

W negocjacjach związanych z planowaną liberalizacją handlu między USA a UE problem żywności będzie jednym z krytycznych - prognozuje prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

Przepisy UE w zakresie bezpieczeństwa żywności są znacznie bardziej rygorystyczne niż regulacje w Stanach Zjednoczonych. - Niewątpliwie będą one trudną barierą do końcowych ustaleń dotyczących liberalizacji handlu. Kluczowe będą w tym kontekście kwestie stosowania GMO w hodowli zwierząt i produkcji żywności, a także używanie przez Amerykanów antybiotyków i stymulatorów wzrostu - mówi prof. Pisula. - Jednocześnie należy pamiętać, że koszty produkcji żywności w UE są wyższe niż w USA. Kraje Wspólnoty są producentami żywności o wyższej jakości, często tradycyjnej, regionalnej czy też produkowanej w małych lokalnych zakładach - dodaje.

Stąd dotychczasowy eksport żywności z UE do USA to produkty wysokogatunkowe, np. szynki hiszpańskie i włoskie surowo dojrzewające czy polska szynka konserwowa. - Natomiast w USA króluje produkcja masowa, przystosowana do potrzeb mało wymagającego konsumenta. Jak na razie import amerykańskiej produkcji do krajów UE stanowi głównie mięso oddzielone mechanicznie (MOM) - tłumaczy profesor. - Z tego powodu kraje UE będą starały się na różne sposoby ograniczyć możliwość eksportu gotowej żywności do Europy. Być może barierą będzie zawartość określonych dodatków funkcjonalnych, stymulatorów wzrostu, bądź antybiotyków w wyrobach z USA. Zakładam, że UE postawi określone wymagania w stosunku do surowców - zaznacza.

Zwraca też uwagę, że nie jest zbyt prawdopodobne, aby w wyniku liberalizacji handlu z USA eksport żywności z UE znacznie wzrósł. - Eksportowane produkty są na rynku amerykańskim bardzo drogie. Dlatego trafią do bardzo wąskiej grupy konsumentów - wyjaśnia Andrzej Pisula. - Strona amerykańska będzie naciskała na złagodzenie unijnych przepisów, co umożliwiło by zwiększenie jej eksportu do Europy. Dotyczy to zwłaszcza mięsa wołowego i drobiowego, w tym zwłaszcza MOM-u - podkreśla.

Dodatkowym elementem o którym należy pamiętać jest fakt, że od lat Światowa Organizacja Handlu (WTO) domaga się liberalizacji handlu z krajami rozwijającymi się. - Ewentualne zniesienie dotychczasowych barier, np. celnych czy weterynaryjnych, może spowodować "zalanie" rynku europejskiego tanią, ale bardzo wątpliwej jakości żywnością - ostrzega profesor.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 809) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.