Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Pisula: Żywność będzie miała krytyczne znacznie ws. wolnego handlu z USA

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2013, 11:53
Prof. Pisula: Żywność będzie miała krytyczne znacznie ws. wolnego handlu z USA
prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW

W negocjacjach związanych z planowaną liberalizacją handlu między USA a UE problem żywności będzie jednym z krytycznych - prognozuje prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

Przepisy UE w zakresie bezpieczeństwa żywności są znacznie bardziej rygorystyczne niż regulacje w Stanach Zjednoczonych. - Niewątpliwie będą one trudną barierą do końcowych ustaleń dotyczących liberalizacji handlu. Kluczowe będą w tym kontekście kwestie stosowania GMO w hodowli zwierząt i produkcji żywności, a także używanie przez Amerykanów antybiotyków i stymulatorów wzrostu - mówi prof. Pisula. - Jednocześnie należy pamiętać, że koszty produkcji żywności w UE są wyższe niż w USA. Kraje Wspólnoty są producentami żywności o wyższej jakości, często tradycyjnej, regionalnej czy też produkowanej w małych lokalnych zakładach - dodaje.

Stąd dotychczasowy eksport żywności z UE do USA to produkty wysokogatunkowe, np. szynki hiszpańskie i włoskie surowo dojrzewające czy polska szynka konserwowa. - Natomiast w USA króluje produkcja masowa, przystosowana do potrzeb mało wymagającego konsumenta. Jak na razie import amerykańskiej produkcji do krajów UE stanowi głównie mięso oddzielone mechanicznie (MOM) - tłumaczy profesor. - Z tego powodu kraje UE będą starały się na różne sposoby ograniczyć możliwość eksportu gotowej żywności do Europy. Być może barierą będzie zawartość określonych dodatków funkcjonalnych, stymulatorów wzrostu, bądź antybiotyków w wyrobach z USA. Zakładam, że UE postawi określone wymagania w stosunku do surowców - zaznacza.

Zwraca też uwagę, że nie jest zbyt prawdopodobne, aby w wyniku liberalizacji handlu z USA eksport żywności z UE znacznie wzrósł. - Eksportowane produkty są na rynku amerykańskim bardzo drogie. Dlatego trafią do bardzo wąskiej grupy konsumentów - wyjaśnia Andrzej Pisula. - Strona amerykańska będzie naciskała na złagodzenie unijnych przepisów, co umożliwiło by zwiększenie jej eksportu do Europy. Dotyczy to zwłaszcza mięsa wołowego i drobiowego, w tym zwłaszcza MOM-u - podkreśla.

Dodatkowym elementem o którym należy pamiętać jest fakt, że od lat Światowa Organizacja Handlu (WTO) domaga się liberalizacji handlu z krajami rozwijającymi się. - Ewentualne zniesienie dotychczasowych barier, np. celnych czy weterynaryjnych, może spowodować "zalanie" rynku europejskiego tanią, ale bardzo wątpliwej jakości żywnością - ostrzega profesor.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH