Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prof. Słowiński na VI FRSiH: Naszym miejscem na globalnym rynku mięsa nie jest przetwórstwo

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 07-11-2013, 14:09
Prof. Słowiński na VI FRSiH: Naszym miejscem na globalnym rynku mięsa nie jest przetwórstwo
prof. dr hab. Mirosław Słowiński w Zakładzie Technologii Mięsa SGGW w Warszawie (fot. PTWP)

Mamy w kraju świetnie zorganizowane zakłady mięsne, które produkują znakomite wyroby. Mimo to uważam, że miejscem Polski na globalnym rynku mięsa jest produkcja surowca, nie zaś jego przetwórstwo - powiedział prof. dr hab. Mirosław Słowiński w Zakładzie Technologii Mięsa SGGW w Warszawie na panelu „Innowacyjność w branży mięsnej - przyszłe kierunki rozwoju sektora" podczas VI Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Dlaczego powinniśmy skupić się na surowcu? - Surowiec mięsny jest w całej Europie dość podobny. Tymczasem w naszym kraju posiadamy rodzime rasy świń, których mięso charakteryzuje się wyjątkowymi parametrami. Można dyskutować o tym czy jest one lepsze czy gorsze, ale z całą pewnością jest inne. Dlatego rozwój produkcji rodzimych ras świń ma moim zdaniem duży potencjał. Oczywiście, jeśli zdecydujemy się na jego realizację, będzie to kosztowało wiele wysiłku - ocenił Mirosław Słowiński.

- Barierą dla rozwoju przetwórstwa mięsa jest fakt, że każda nacja preferuje swoje własne specyficzne smaki, co utrudnia ekspansję zagraniczną. Oczywiście staramy się podbijać rynki europejskie i azjatyckie, odnosimy nawet w tych działaniach pewne sukcesy. Niemniej wydaje mi się, że aby rozwój eksportu przetworów mięsnych mógł przyspieszyć, powinniśmy dopasować receptury wędlin do przyzwyczajeń smakowych konsumentów w krajach, do których kierowane mają być wysyłki. Musimy zdefiniować produkcję pod tamtejsze potrzeby - dodał profesor.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 13-11-2013, 09:24:
Pan profesor wypowiada się tak na zlecenie Duńczyków, czy Amerykanów (Chińczyków).

Polska ma bardzo duży potencjał w swoich przetworach. To że od lat już niszczymy nasze wyroby stosując "zachodnie" sposoby oszczędzania (ostatnio głównie alginiany) to inny temat.

Uważam, że w konsekwencji polskie przetwory staną się znaczącą marką na europejskich i nie tylko stołach.

Ukraina, Białoruś i Rosja - to były kraje, które były naszymi znaczącymi odbiorcami wędlin. Oczywiście poprzez pewne "zabiegi polityczne" odcięliśmy sobie ten rynek.
  • krytyk 08-11-2013, 12:47:
Ma Pan rację w przeciwieństwie do wypowiedzi min. Sawickiego. Dobre z Polski już było, ale się skończyło.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH