REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Profi wycofała ponad dwie trzecie pasztetów z dioksynami

  • Autor: PAP
  • Data: 09-01-2009, 15:12
Profi wycofała ponad dwie trzecie pasztetów z dioksynami

Firma Profi wycofała dotąd z rynku około 70 proc. całej ilości zawierających dioksyny pasztetów, jaką spodziewa się zebrać ze sklepów i hurtowni - podali przedstawiciele firmy.

REKLAMA

Chodzi o pasztety drobiowe, do których produkcji użyto pochodzące z Irlandii mięso z dioksynami.

Służby sanitarne wstrzymały obrót partią pasztetów Profi w grudniu ubiegłego roku, kiedy okazało się, że poziom zawartych w nich dioksyn przekracza dopuszczalne normy. Pasztety trafiły do sklepów i hurtowni w 12 województwach, m.in. w woj. śląskim.

70 proc., jakie firmie udało się już ściągnąć z rynku, nie dotyczy całej skierowanej jesienią do sprzedaży partii, ale tej, którą producent - na podstawie własnych szacunków i analiz - spodziewa się zebrać z kilkudziesięciu tysięcy sklepów w całej Polsce.

Profi zapewnia, że na bieżąco weryfikuje, czy jej partnerzy zdjęli z półek właściwe opakowania. Także sami klienci - jak podała spółka - mogą łatwo sprawdzić, czy pasztet, który kupili, jest częścią felernej partii. Można to zrobić na stronie internetowej firmy lub pod numerem ogólnopolskiej infolinii 0800 703 033.

Mięso i pasztety Profi były w ostatnich tygodniach kilkakrotnie przedmiotem badań służb weterynaryjnych.

"Wstępne wyniki badań pasztetów firmy Profi przeprowadzonych przez Państwowy Instytut Weterynarii w Puławach były uspokajające" - podała firma w komunikacie.
Właśnie instytut w Puławach, po przeprowadzeniu badań, 22 grudnia ubiegłego roku poinformował o wykryciu przekroczonej dopuszczalnej zawartości dioksyn w pasztetach drobiowych Profi. Wcześniej, przed 18 grudnia, firma wstrzymała sprzedaż wyrobów, a potem rozpoczęła wycofywanie ich ze sklepów. Profi jest największym producentem pasztetów w Polsce.

Dioksyny w mięsie wykryto w Irlandii podczas rutynowego badania. Wieprzowinę wycofano ze sklepów. Przyczyną skażenia niebezpiecznymi dla zdrowa substancjami była zatruta pasza. Do Polski z Irlandii trafiło ok. 700 kg wieprzowiny, głównie w postaci wątroby i boczku.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • zdarza się 12-01-2009, 08:11:
kłopot w tym, że to naprawdę dobra polska firma. Mam nadzieję, że drugi raz nie wpakują się w taki sciek. straty wizerunkowe trudno będzie odrobić
  • grabow nad Prosna 11-01-2009, 23:32:
nie jadam tego g...a z Profi !
  • kubalson 10-01-2009, 10:34:
Sprowadzamy mięso z Irlandii.
Prawie jesteśmy "drugą Irlandią" jak zapowiadało PO.
Ale prawie robi różnicę...

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 459) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH