Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Profi wycofuje ze sklepów i hurtowni pasztety, które mogą zawierać dioksyny

  • Autor: PAP
  • Data: 16-12-2008, 17:46

Do kilkunastu hurtowni i sklepów w woj. świętokrzyskim trafiły pasztety wyprodukowane przez firmę Profi które mogą zawierać dioksyny. Służby sanitarne wstrzymały obrót tym produktem.

Jak poinformowała PAP we wtorek zastępca wojewódzkiego inspektora sanitarnego w Kielcach Anna Stańczak, w Państwowym Instytucie Weterynarii w Puławach wykonywane są badania budzącego obawy wyrobu. Od ich wyników będą zależeć dalsze działania sanepidu.
Z prośbą o zabezpieczenie podejrzanych partii pasztetów Profi wystąpił do kontrahentów i dystrybutorów sam producent.

"Odrębną informację w tej sprawie przekazał do województwa świętokrzyskiego państwowy inspektor sanitarny w Poznaniu, za pośrednictwem systemu bezpieczeństwa żywności" - dodała Stańczak.

W składzie pasztetów, których sprzedaż została wstrzymana, jest wątroba z wieprzowiny pochodzącej z Irlandii.

Profi działa na rynku konserw i dań gotowych. Działająca na tym samym rynku giełdowa firma Mispol poinformowała we wtorek, że nie używała do produkcji zakwestionowanego mięsa z Irlandii.

"Firma Mispol informuje, iż do produkcji konserw nie używała zakwestionowanego mięsa ani surowców mięsnych pochodzących z Irlandii" - napisano w komunikacie prasowym Mispolu.

Dioksyny w mięsie wykryto w Irlandii podczas rutynowego badania. Wieprzowinę wycofano ze sklepów. Przyczyną skażenia niebezpiecznymi dla zdrowa substancjami była zatruta pasza. Do Polski z Irlandii trafiło ok. 700 kg wieprzowiny, głównie w postaci wątroby i boczku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (8)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • adam 23-01-2009, 13:04:
Zawartość dioksyn w niektórych środkach spożywczych, może stanowić zagrożenie ich nadmiernej kumulacji w ludzkiej tkance tłuszczowej, czego efektem będzie wykazany w badaniach wpływ na zakłócenie wydzielania hormonów sterydowych, a w konsekwencji nawet bezpłodność
  • adam 23-01-2009, 13:03:
Efekt działania jest zależny od dawki i czasu ekspozycji na te substancje. Zawartość dioksyn w niektórych środkach spożywczych, może stanowić zagrożenie ich nadmiernej kumulacji w ludzkiej tkance tłuszczowej, czego efektem będzie wykazany w badaniach wpływ na zakłócenie wydzielania hormonów sterydowych, a w konsekwencji nawet bezpłodność.
  • lutka 23-01-2009, 12:59:
Na pasztetach tej firmy pisze bez konserwantów, niech ktoś zostawi jaki kolwiek kawałek mięsa obojetnie czy w lodówce czy nie ,jak dlugo będzie do zjedzenia ?
Czy profit czy jakaś inna firma, fszyscy jadą na dodatkach ,które potem nam dawają sie we znaki.
Dioksyny też sa potrzebne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!haha

Zobacz wszystkie komentarze (8)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH