Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prognoza dla rynku drobiu: Trudno będzie powtórzyć sukcesy eksportowe z 2017

  • Autor: KIPDiP/portalspozywczy.pl
  • Data: 29-12-2017, 10:17
Prognoza dla rynku drobiu: Trudno będzie powtórzyć sukcesy eksportowe z 2017
fot. shutterstock

- W branży pokutuje przekonanie, że sukces związany z ogromnymi wzrostami produkcji w ostatnich kilkunastu latach zawdzięczamy przede wszystkim eksportowi. Nic bardziej mylnego. Sukces polskiego drobiarstwa miał dwa silniki: rosnący popyt krajowy oraz wywóz zagraniczny. Dzisiaj wydaje się, że pierwszy z silników naszej produkcji mięsa drobiowego, popyt wewnętrzny, właśnie doszedł do kresu swoich możliwości - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Mariusz Szymyślik przypomina, że w produkcji mięsa drobiowego Polska jest liderem w Unii Europejskiej.

- Również pod względem dynamiki wzrostów Polska była w ostatnich pięciu latach bezkonkurencyjna. Tylko w naszym kraju w latach 2012 -2016 produkcja rosła rocznie o średnio dwucyfrowe wartości procentowe. U innych dużych krajów-producentów roczne wzrosty przekraczające pięć procent były sporym sukcesem. Co więcej, o ile w Polsce produkcja rosła nieprzerwanie, w innych krajach zdarzały się jej spadki - dodaje.

2017 rok przyniósł jednak istotne osłabienie dynamiki wzrostu produkcji drobiu.

- Po dziewięciu miesiącach 2017 roku wzrost produkcji mięsa drobiowego liczony ubojami przemysłowymi wzrósł tylko o 3,12 procent. Sądzimy, że są to symptomy nadchodzących zmian. Uważamy, że produkcja drobiu, a szczególnie brojlerów, nie będzie już tak dynamicznie rosła. Oczywiście, nie spodziewamy się żadnego załamania rynku czy jakichkolwiek gwałtownych spadków. Niemniej oczekujemy, że produkcja drobiu w naszym kraju w 2018 roku będzie podobna jak w tym roku. Co więcej, nie bylibyśmy zaskoczeni gdyby zdarzył się delikatny spadek produkcji. Nasza prognoza silnie kontrastuje z prognozą, którą ogłosiła ostatnio Komisja Europejska. Komisja spodziewa się wzrostu produkcji drobiarskiej w Polsce w przyszłym roku o osiem procent. KIPDiP uważa jednak, że to niewiarygodne szacunki. W tym kontekście warto przypomnieć, że na początku tego roku KE ogłosiła, że wzrost produkcji mięsa drobiowego w Polsce wyniesie w 2017 roku 17 proc.(w rzeczywistości będzie to około 4-krotnie mniejszy wzrost). KIPDiP publicznie określała wtedy prognozę KE jako „szokującą”, co można sprawdzić w publikacjach medialnych z tamtego okresu - dodaje Szymyślik.

Prognozy dotyczące cen skupu kurcząt rzeźnych

Prognozy produkcji KIPDiP opierają się na specjalnie stworzonych modelach ekonometrycznych oraz na analizie fundamentalnej. Wśród czynników fundamentalnych  jedną z kwestii, na które warto zwrócić szczególną uwagę jest spożycie mięsa drobiowego w Polsce.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (16 136) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH