Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prognoza Komisji Europejskiej dla sektora produkcji mięsa na okres 2012-2022

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 29-01-2013, 10:56
Prognoza Komisji Europejskiej dla sektora produkcji mięsa na okres 2012-2022
Produkcja mięsa w 2013 r. w UE zmniejszy się o 1,4 proc.

Według najnowszej długoterminowej prognozy dla sektora rolnego przygotowanej przez Komisję Europejską (KE) sytuacja w sektorze produkcji mięsa w latach 2012-2022, szczególnie dla mięsa czerwonego, nie będzie zbyt optymistyczna. W krótkiej perspektywie przewiduje się, że produkcja w 2013 r. w UE zmniejszy się o 1,4%, co będzie wspierało wysokie ceny mięsa na rynku - informują analitycy BGŻ.

Jednak już po 2014 roku można oczekiwać powolnej odbudowy produkcji. Z kolei w 2022 r. produkcja mięsa pod względem ilości powinna osiągnąć poziom zbliżony do tego notowanego w roku 2011 i wyniesie ok. 44,7 mln t.

KE przyznaje, że UE w dłuższej perspektywie może stracić na konkurencyjności w produkcji mięsa w porównaniu z innymi regionami na świecie. Przełoży się to na malejący udział Unii w światowym handlu mięsem z 13,7% do 10,1%. Pogorszą się również wyniki wymiany handlowej poprzez rosnący import (wzrost o 5% w latach 2011-22) i malejący eksport mięsa (spadek o 9%).

Głównymi czynnikami, które przyczynią się do takiego procesu, będą oczekiwane umocnienie euro w stosunku do dolara, co negatywnie wpłynie na konkurencyjność eksportu, oraz wyższe koszty produkcji wynikające z unijnych norm dotyczących m.in. dobrostanu trzody chlewnej i drobiu, czy kwoty mleczne, które nadal mogą przyczyniać się do ograniczenia pogłowia bydła do 2015 roku.

Oczywiście głównym elementem kosztowym pozostaną pasze, których ceny raczej utrzymają się na wysokim poziomie. Będzie to wywierało presję na wysokie ceny mięsa na rynkach światowych, w tym unijnym.

Rozważając perspektywę 2011-22 można spodziewać się zmian w ilości i strukturze konsumpcji mięsa w UE, głównie na korzyść mięsa drobiowego. KE prognozuje wzrost konsumpcji tej kategorii mięsa o 2% w przeliczeniu na mieszkańca do poziomu 24,1 kg/osobę w 2022 roku. Będzie to podyktowane kwestiami ekonomicznymi.

Mięso drobiowe będzie nadal najtańszym gatunkiem mięsa. Również silne tendencje eksportowe na rynkach światowych będą wspierać jego produkcję (wzrost eksportu z UE o 3,2% w latach 2011-22). W rezultacie produkcja drobiu w okresie 2011-22 powinna wzrosnąć o 4,4%. W przypadku mięsa wołowego, ocenia się, że do momentu wycofania kwot mlecznych pogłowie bydła w UE będzie kontynuować tendencję spadkową, co w dłuższej perspektywie przyczyni się do zmniejszenia produkcji mięsa o 3%.

Niezależnie jednak od powyższych zmian, mięso wieprzowe pozostanie najbardziej popularnym gatunkiem mięsa na terenie UE, przy czym konsumpcja na osobę w okresie 2011-22 zmniejszy się o 1,7% do poziomu 40,8 kg, przy nieznacznie wyższej produkcji (wzrost o 0,6%).

Z kolei patrząc na zmiany zachodzące na świecie, zarówno produkcja jak i konsumpcja mięsa będzie najszybciej rosła w Azji, Ameryce Łacińskiej i na Bliskim Wschodzie i na te rynki unijni eksporterzy powinni zwracać szczególną uwagę przy budowie swoich strategii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 580) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.