Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prognozy produkcji mięsa drobiowego na świecie

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 12-07-2016, 15:19
Prognozy produkcji mięsa drobiowego na świecie
fot. Shutterstock

Według najnowszego raportu OECD-FAO (Agricultural Outlook 2016-2025) w 2025 r. globalna produkcja mięsa będzie o 16% wyższa niż jej średnioroczny poziom w okresie 2013-2015. Głównym motorem tego wzrostu będzie zwiększenie światowej produkcji mięsa drobiowego, które cały czas zyskuje na popularności, w związku z rosnącym globalnym popytem na łatwo przyswajalne białko zwierzęce – informuje Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

W 2025 r. światowa produkcja mięsa drobiowego przewidywana jest na poziomie 131,3 mln t i ma być o 19,0% wyższa niż jej średnioroczny poziom w latach 2013-2015. Za blisko 60% prognozowanego wzrostu produkcji mięsa drobiowego na świecie odpowiedzialne będą kraje rozwijające się.

Przewiduje się, że bardziej dynamiczny wzrost produkcji będzie widoczny w pierwszej połowie nadchodzącej dekady, po czym może on nieznacznie wyhamować. Średnioroczny wzrost produkcji mięsa drobiowego w latach 2016-2020 wynieść ma 1,6%, a w okresie 2020-2025 blisko 1,4%.

Większą dynamiką wzrostu produkcji będą wykazywać kraje rozwijające się, w których produkcja mięsa drobiowego do 2025 r. wzrośnie o blisko 22%, do przewidywanego poziomu 78,7 mln t, podczas gdy w krajach rozwiniętych wzrost ten wyniesie 15% do  52,6 mln t. Co ciekawe, w krajach rozwijających się prognozowane jest tak znaczne zwiększenie konsumpcji, że w konsekwencji konieczny będzie import z krajów rozwiniętych, w których oczekuje się nadwyżki produkcji nad spożyciem wynoszącej 3,2 mln t.

Niskie koszty produkcji i ceny finalnych produktów przyczyniają się do wyboru właśnie mięsa drobiowego, zarówno przez producentów, jak i konsumentów w krajach rozwijających się. Zgodnie z raportem OECD-FAO średnioroczna, globalna konsumpcja mięsa ogółem na osobę w 2025 r. wyniesie 35,3 kg i będzie o 1,3 kg większa niż w okresie bazowym (2013-2015), głównie za sprawą wzrostu spożycia właśnie mięsa drobiowego.

Eksperci OECD-FAO prognozują, że w 2025 r. mięso drobiowe stanie się najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie, zastępując mięso wieprzowe. Oczekuje się, że w 2025 r. przeciętne spożycie drobiu per capita wyniesie prawie 13 kg, co będzie stanowić 36,8% konsumpcji mięsa ogółem. Warto zwrócić uwagę na fakt, że w krajach rozwiniętych udział mięsa drobiowego w konsumpcji mięsa ogółem może wynieść nawet blisko 40%, podczas gdy w krajach rozwijających się 35%, co oznacza, że tylko w przypadku  tych pierwszych mięso drobiowe stanie się głównym gatunkiem spożywanego mięsa.

Polska jest obecnie liderem produkcji mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. Biorąc pod uwagę fakt dużej skali i konkurencyjności  produkcji oraz pozytywnych perspektyw rozwoju konsumpcji w krajach rozwijających się warto  inwestować w pogłębianie kontaktów handlowych z przedstawicielami tych krajów.

Zgodnie z danym Eurostatu w 2015 r. wśród krajów rozwijających się głównymi importerami mięsa drobiowego z Polski były: Chiny (z Hong Kongiem) (0,82 tys. t), Benin (0,23 tys. t) i Kongo (0,15 tys. t). 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH