REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Prognozy produkcji mięsa wieprzowego na świecie

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 05-07-2016, 15:32
Prognozy produkcji mięsa wieprzowego na świecie
fot. Shutterstock

Według najnowszego raportu OECD-FAO (Agricultural Outlook 2016-2025), globalna produkcja mięsa wieprzowego najbliższych 10 latach będzie wzrastała wolniej niż mięsa ogółem. W 2025 r. wolumen światowej produkcji wieprzowiny wynieść ma 131 mln t i ma być o niespełna 12% wyższy niż jej średnioroczny poziom w latach 2013-2015. Światowa produkcja mięsa w analogicznym okresie zwiększyć ma się o blisko 16 proc. – informuje Mariusz Dziwulski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

Za blisko 85% prognozowanego wzrostu produkcji mięsa wieprzowego na świecie odpowiedzialny będzie wzrost produkcji w krajach rozwijających się. Oczekuje się że do 2025 r. produkcja w tych krajach zwiększy się o nieco ponad 14% do blisko 85 mln t. OECD w swoim raporcie przewiduje, że wzrost ten będzie napędzany przez Chiny, gdzie w najbliższych latach oczekuje się stabilizacji pogłowia świń w tym kraju (w latach 2012-2015 pogłowie świń w Chinach obniżyło się o 25 mln szt.) i dalszej konsolidacji sektora produkcji wieprzowiny w tym kraju.

Przewiduje się, że bardziej dynamiczny wzrost produkcji będzie widoczny w pierwszej połowie nadchodzącej dekady, po czym może on nieznacznie wyhamować. Średnioroczny wzrost produkcji w latach 2016-2020 wynieść ma 1,3%, podczas gdy w latach 2010-2025 - nieco ponad 1%.

Warto zaznaczyć, że jeśli skala zmian w produkcji i konsumpcji mięsa w najbliższej dekadzie będzie zgodna z oczekiwaniami przedstawionymi w raporcie OECD-FAO, w 2025 r. mięso wieprzowe przestanie być najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie. Z prognoz wynika, że w 2025 r. konsumpcja wieprzowiny na świecie wynieść może 131 mln t i być o 0,3% niższa od globalnej konsumpcji mięsa drobiowego. Zmiany te wynikają z silnego wzrostu popytu i produkcji mięsa drobiowego, które ze względów ekonomicznych i z uwagi na postrzegane wartości odżywcze, staje się coraz bardziej popularnym źródłem białka zwierzęcego na świecie.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 587) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH