Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Program Zero Tolerancji przyniósł efekty w branży mięsnej

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-03-2015, 14:49
Program Zero Tolerancji przyniósł efekty w branży mięsnej
Marek Pirsztuk, Główny Lekarz Weterynarii (fot. MRiRW)

Działania, które podejmowaliśmy w ramach akcji "Zero Tolerancji" wyraźnie wskazują na nowe zadania stojące przed Inspekcją Weterynaryjną w sprawowaniu nadzoru nad bezpieczeństwem żywności - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marek Pirsztuk, Główny Lekarz Weterynarii.

Program „Zero Tolerancji" został wprowadzony w kwietniu 2013 r. Zakładał on prowadzenie dodatkowych, specjalnych kontroli doraźnych (poza wynikającymi z rocznego harmonogramu) w części nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną podmiotów. - W ramach programu prowadzone były wzmożone kontrole w rzeźniach, zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, chłodniach składowych, środkach transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, środkach transportu zwierząt, u pośredników w handlu zwierzętami oraz w punktach skupu zwierząt. Informacje nt. kontroli, w czasie których stwierdzono uchybienia były przekazywane do Głównego Inspektoratu Weterynarii początkowo w trybie cotygodniowym, potem w trybie co czterotygodniowym - komentuje Marek Pirsztuk.

- Program zakończono 5 sierpnia 2014 r., m. in. ze względu na fakt, że wprowadzenie programu „Zero Tolerancji" mogło sugerować opinii publicznej brak prowadzenia kontroli w podmiotach, a w konsekwencji brak prowadzonego należycie nadzoru. Jednocześnie nie zawieszono comiesięcznego raportowania z działań jakie organy Inspekcji Weterynaryjnej podejmują w odniesieniu do wspomnianych typów podmiotów. W związku z czym, w dalszym ciągu na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii zamieszczane są okresowe raporty. Spływające dane są analizowane na bieżąco, a uzyskane informacje służą do ukierunkowywania kontroli na kwestie najbardziej problematyczne - podkreśla Główny Inspektor Weterynari.

I dodaje: - Działania akcji wyraźnie wskazują, że nowe zadania stojące przed Inspekcją Weterynaryjną w sprawowaniu nadzoru nad bezpieczeństwem żywności to niewątpliwie wzmożenie kontroli urzędowych w granicach obowiązującego prawa i zwiększenia restrykcji w postaci decyzji administracyjnych o zawieszeniu lub zakazie działalności, a także kar pieniężnych i mandatów tam gdzie jest łamane prawo lub są zagrożenia. Na dziś działania takie wydają się skutecznym sposobem, aby żywność pochodzenia zwierzęcego trafiająca do konsumenta była żywnością bezpieczną.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obserwator 11-03-2015, 09:47:
Większych bredni nie czytałem już dawno! Czy ten facet ma zielone pojęcie o tym co robi jego służba w terenie?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH