REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Program Zero Tolerancji przyniósł efekty w branży mięsnej

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-03-2015, 14:49
Program Zero Tolerancji przyniósł efekty w branży mięsnej
Marek Pirsztuk, Główny Lekarz Weterynarii (fot. MRiRW)

Działania, które podejmowaliśmy w ramach akcji "Zero Tolerancji" wyraźnie wskazują na nowe zadania stojące przed Inspekcją Weterynaryjną w sprawowaniu nadzoru nad bezpieczeństwem żywności - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marek Pirsztuk, Główny Lekarz Weterynarii.

REKLAMA

Program „Zero Tolerancji" został wprowadzony w kwietniu 2013 r. Zakładał on prowadzenie dodatkowych, specjalnych kontroli doraźnych (poza wynikającymi z rocznego harmonogramu) w części nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną podmiotów. - W ramach programu prowadzone były wzmożone kontrole w rzeźniach, zatwierdzonych zakładach przetwórstwa spożywczego, chłodniach składowych, środkach transportu środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, środkach transportu zwierząt, u pośredników w handlu zwierzętami oraz w punktach skupu zwierząt. Informacje nt. kontroli, w czasie których stwierdzono uchybienia były przekazywane do Głównego Inspektoratu Weterynarii początkowo w trybie cotygodniowym, potem w trybie co czterotygodniowym - komentuje Marek Pirsztuk.

- Program zakończono 5 sierpnia 2014 r., m. in. ze względu na fakt, że wprowadzenie programu „Zero Tolerancji" mogło sugerować opinii publicznej brak prowadzenia kontroli w podmiotach, a w konsekwencji brak prowadzonego należycie nadzoru. Jednocześnie nie zawieszono comiesięcznego raportowania z działań jakie organy Inspekcji Weterynaryjnej podejmują w odniesieniu do wspomnianych typów podmiotów. W związku z czym, w dalszym ciągu na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii zamieszczane są okresowe raporty. Spływające dane są analizowane na bieżąco, a uzyskane informacje służą do ukierunkowywania kontroli na kwestie najbardziej problematyczne - podkreśla Główny Inspektor Weterynari.

I dodaje: - Działania akcji wyraźnie wskazują, że nowe zadania stojące przed Inspekcją Weterynaryjną w sprawowaniu nadzoru nad bezpieczeństwem żywności to niewątpliwie wzmożenie kontroli urzędowych w granicach obowiązującego prawa i zwiększenia restrykcji w postaci decyzji administracyjnych o zawieszeniu lub zakazie działalności, a także kar pieniężnych i mandatów tam gdzie jest łamane prawo lub są zagrożenia. Na dziś działania takie wydają się skutecznym sposobem, aby żywność pochodzenia zwierzęcego trafiająca do konsumenta była żywnością bezpieczną.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • obserwator 11-03-2015, 09:47:
Większych bredni nie czytałem już dawno! Czy ten facet ma zielone pojęcie o tym co robi jego służba w terenie?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH