Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prokurent ZPM Bielesz: Na rynku wędlin jest coraz ciekawiej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 16-12-2013, 13:46
Prokurent ZPM Bielesz: Na rynku wędlin jest coraz ciekawiej
Tomasz Bielesz, prokurent w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego Jan Bielesz (fot. materiały prasowe)

Sytuacja na polskim rynku wędliniarskim jest z roku na rok coraz ciekawsza. Dzieje się tak głównie za sprawą rosnącej świadomości klientów. Polskie społeczeństwo przekonuje się do wędlin wysokojakościowych - zauważa Tomasz Bielesz, prokurent w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego Jan Bielesz.

- Jak wygląda sytuacja na rynku wędlin w Polsce?

- Sytuacja na polskim rynku wędliniarskim jest z roku na rok coraz ciekawsza. Dzieje się tak głównie za sprawą rosnącej świadomości klientów. Polskie społeczeństwo przekonuje się do wędlin wysokojakościowych, coraz większym zainteresowaniem cieszą się produkty z grupy premium. Konsumenci zdają już sobie sprawę, że lepiej jest kupić "mniej, ale smaczniej". Niestety ze wzrostem świadomości nie idzie zasobność portfela. Producenci mają więc pole do działania - stworzyć dobry jakościowo wyrób, ale w akceptowanej przez klienta cenie.

- Czy uzyskanie certyfikatu, takiego jak QAFP, podnosi konkurencyjność firm?

- Z całą pewnością standard QAFP pozwoli nam łatwiej komunikować się z potencjalnymi klientami. A to właśnie oni stanowią o sukcesie firmy. Certyfikat QAFP gwarantuje kupującemu pewność najwyższej jakości wyrobu. Nie wszystkie zakłady w kraju mogą poszczycić się posiadaniem tego certyfikatu. Jednak firmy, które uzyskały znak mogą łatwiej przekonać niezdecydowanych konsumentów do trafnego wyboru mięsa i wędlin o najwyższej jakości i powtarzalnym smaku.

- W ofercie mają Państwo 150 gatunków wędlin, wędzonek i wyrobów garmażeryjnych. Ile z nich posiada certyfikat systemu QAFP? 

W tej chwili posiadamy certyfikat na 21 produktów wytwarzanych według standardu QAFP, jest to cała gama wędzonek, kiełbasy typu premium, tj. krakowska czy żywiecka.

- Jak wygląda sprzedaż i rozpoznawalność tych wyrobów? Gdzie są one sprzedawane?

Wyroby ze znakiem QAFP sprzedajemy w sieci sklepów firmowych. Pracuje tam wykwalifikowany, zmotywowany personel, który posiada wiedzę i umiejętności w zakresie odpowiedniego wyeksponowania wyrobów QAFP. Sprzedawcy potrafią wyjaśnić, na czym polega różnica pomiędzy wyrobami z certyfikatem systemu, a popularnymi wędlinami bez certyfikatu. Jesteśmy w trakcie wprowadzania tych wyrobów także do sieci hurtowni oraz do sieci handlowych, ale na tym polu czeka nas jeszcze dużo pracy. Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 220) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH