Propozycja zmian w zasadach etykietowania mięsa drobiowego zyskała aprobatę PE

Propozycja Komisji Europejskiej, dotycząca wprowadzenia zmian w zasadach etykietowania mięsa drobiowego, zyskała aprobatę Parlamentu Europejskiego. Parlamentarna Komisja ds. Rolnictwa poparła poprawkę do aktualnie obowiązujących przepisów o etykietowaniu, mającą na celu uniemożliwienie sprzedaży wcześniej zamrożonego mięsa jako świeże.
Projekt modyfikacji oznacza przede wszystkim, że różnego rodzaju przetwory z mięsa drobiowego nie będą mogły być oznaczane w sprzedaży jako świeże, jeśli zawierają poprzednio zamrożone mięso. Parlamentarzyści skorzystali także z okazji, aby powtórzyć zdecydowany sprzeciw wobec używania substancji chemicznych takich jak chlor w celu ochrony antybakteryjnej.
Komisja przyjęła raport, który zarekomendował uznanie mięsa za świeże jedynie wówczas, gdy było utrzymywane w przedziale temperatur od minus 2 do plus 4ºC. Aktualnie obowiązujące przepisy w tej dziedzinie pochodzą z 1990 roku, a zaproponowane poprawki mogą dostosować wymogi do zmieniającego się rynku i potrzeb konsumentów.
Zmiany zostaną teraz poddane opinii ministrów rolnictwa państw członkowskich UE. Eurodeputowani poparli również propozycję Komisji, aby obligatoryjne było włączenie do etykiety informacji o dacie uboju, która jest najbardziej wiarygodną wskazówką o stopniu świeżości produktów.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!