Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Prozdrowotna wieprzowina z Polski nagrodzona medalami

  • www.farmer.pl
  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 14-12-2013, 10:11

Prozdrowotna wieprzowina nie straci na swojej wartości podczas przechowywania oraz będzie miała niską alergenność, wszystko dzięki polskim innowacjom.

Opatentowane zostały dwa wynalazki, których współautorem jest dr hab. inż. Maciej Kuboń, pracownik naukowy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Wynalazki zostały nagrodzone złotym i srebrnym medalem na wystawie Brussels Innova 2013 w Brukseli oraz złotym medalem i Specjalnym Certyfikatem przyznanym przez delegację z Turcji, İstanbul Aydın Üniversitesi.

Jeden z wynalazków to sposób pakowania wyrobów mięsnych o podwyższonej wartości odżywczej, obniżonej zawartości tłuszczu, obniżonej kaloryczności, obniżonej zawartości soli i bez polifosforanów, jak również o kontrolowanej alergenności.

Innowacyjny sposób oznacza w praktyce, że prozdrowotne mięsa wieprzowe kulinarne o wyższej wartości odżywczej zapakowane są w opakowania z warstwą barierową w odniesieniu do tlenu, dwutlenku węgla oraz azotu, która wykonana została ze specjalnie zoptymalizowanego co do grubości kopolimeru EVOH, chroniącą wyroby przed zepsuciem.

Zarówno dla warstwy zewnętrznej, jak i wewnętrznej zastosowany został polipropylen stanowiący barierę dla pary wodnej. Została dobrana specyficzna atmosfera, w której prowadzi się proces pakowania.

Dzięki takiemu zestawieniu atmosfery pakowania oraz opakowania PP/EYOI 1/PF o określonej grubości warstwy EVOH zapobiega się rozwojowi szkodliwej mikroflory oraz gwarantuje, że barwa oraz aromat wyrobów o podwyższonej wartości odżywczej pozostają przez długi okres niezmienne, zachowujący tym samym swoją świeżość, pomimo obniżonej zawartości tłuszczu, soli i braku polifosforanów.

Należy podkreślić, że dzięki doborowi właściwej atmosfery pakowania można stosować folię wielowarstwową o stosunkowo niewielkiej grubości.

Drugi patent i wyróżnienia otrzymał sposób wytwarzania wieprzowych wyrobów mięsnych o kontrolowanej alergenności. Cel udało się osiągnąć, z zachowaniem jego charakterystyki użytkowej i smakowej dla wyrobów mięsnych.

Cel ten został osiągnięty dzięki innowacyjnemu doborowi rodzaju mięsa, dodatków oraz technologii wytwarzania. Dzięki temu otrzymuje się wyroby mięsne o obniżonej alergenności oraz o podwyższonej zawartości selenu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

W produkcji wyrobów o kontrolowanej alergenności nie stosuje się dodatku mięsa wołowego, ani substancji dodatkowych kształtujących strukturę np. białek, izolatów i koncentratów sojowych. Pochodne soi zostały zastąpione ekstraktem z czerwonych alg morskich i białkami plazmy krwi wieprzowej. Z kolei przyprawy zawierające związki alergenne, takie jak ekstrakty smakowe skorupiaków, ryb i mięczaków oraz orzeszków ziemnych, hydrolizatu białek soi, gorczycy, selera i sezamu zostały zastąpione przyprawami posiadającymi te same lub bardzo zbliżone cechy smakowo zapachowe, ale nie posiadającymi związków alergennych w swoim składzie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH