Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Prywatne przechowalnictwo wieprzowiny niezbędne w przypadku szerzenia się ASF

Ewentualne wystąpienie ASF w nowych regionach Europy, w tym u liderów w produkcji wieprzowiny jest wysoce prawdopodobne. To pociąga za sobą konieczność wypracowania schematu ochrony krajowego i europejskiego rynku przed gwałtownym załamaniem cen skupu. Niezbędne jest wcześniejsze przygotowanie zasad prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny i to nie tylko na szczeblu krajowym, ale też na poziomie Unii Europejskiej - czytamy na farmer.pl.

Prywatne przechowalnictwo wieprzowiny  niezbędne w przypadku szerzenia się ASF
fot. Shutterstock

Jeszcze w listopadzie ub.r. dyskutowano podczas Sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat sytuacji w sektorze produkcji trzody chlewnej. W trakcie spotkania pojawił się temat ewentualnego wystąpienia ASF w Niemczech i konsekwencji gospodarczych, jakie ta sytuacja mogłaby wywołać na europejskim i krajowym rynku wieprzowiny.

Niemcy eksportują wieprzowinę do tych samych krajów, które zamknęły swoje granice przed belgijską wieprzowiną, po wystąpieniu ASF u dzików na terenie tego kraju. Stąd można przyjąć, że w momencie pojawienia się wirusa na terenie Niemiec w populacji dzików, rynki tych krajów dla niemieckiej wieprzowiny zostaną zamknięte. Skutki tego embarga dla UE będą 10-krotnie większe niż to miało miejsce w przypadku Belgii. Niemcy bowiem eksportują 10 razy więcej wieprzowiny na rynki trzecie niż Belgia.

Kolejny element zagrożenia dla stabilności europejskiego sektora wieprzowiny to wysokie prawdopodobieństwo pojawienia się ASF we Francji. 14 grudnia 2018 r. na terenie Belgii potwierdzono w bliskiej odległości, czyli niecałych 3 km od granicy francuskiej przypadek dzika chorego na ASF.  

Zdobywanie przez wirus ASF kolejnych regionów Europy oznacza spore ryzyko silnego zachwiania cen wieprzowiny, wynikające z ewentualnych ograniczeń w handlu zagranicznym wieprzowiną, pochodzącą z krajów, w których wystąpi choroba.

Jak na razie, niewiele dzieje się w temacie ewentualnego przeciwdziałania takim sytuacjom kryzysowym, a po ostatnich doświadczeniach z wystąpieniem ASF w Belgii ochrona krajowego i europejskiego rynku wieprzowiny, przed tego typu niepożądanymi sytuacjami wydaje się niezbędna.

Aleksander Dargiewicz, dyrektor zarządzający Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej komentuje dla serwisu farmer.pl: - Temat dotyczący zarządzania sytuacjami kryzysowymi wynikającymi z wystąpienia wirusa ASF na terenie Niemiec był wysłuchany z uwagą, podczas listopadowej sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nie mam jednak sygnałów o tym czy będą podjęte jakieś działania. Na pewno są to działania, które wymagają rozmów na gruncie europejskim. Jako związek, możemy nieformalnie poruszyć ten temat z organizacjami, z którymi współpracujemy, ale tutaj oficjalne kanały mają największe znaczenie, dużo większą rolę do odegrania ma tutaj ministerstwo rolnictwa. Niestety, ale zegar cały czas tyka, tu trzeba zbudować koalicję europejską wokół tej sprawy, uzyskać konsensus i w momencie kiedy ASF pojawi się w Niemczech, podjąć natychmiastowe działania ratujące sytuację rynkową. Wszystko musi być przygotowane na ten czarny scenariusz, powinniśmy się dobrze przygotować. Polska w pojedynkę tego nie zrobi, do tego potrzebne jest większe grono państw unijnych. Będziemy musieli zapobiegać temu kryzysowi, a miałoby to głównie polegać na wcześniejszym przygotowaniu zasad prywatnego przechowalnictwa, które zapobiegłyby spadkowi ceny. Jeżeli ASF wystąpi w Niemczech, to spodziewamy się, że spadek cen wieprzowiny będzie dosyć znaczny, sięgający nawet 30 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

wieprzowina RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    ASF RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    świnie RSS ALERT    /    Aleksander Dargiewicz RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.36.149.18
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.