REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Przeczytaj cały wywiad z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 26-11-2015, 12:44
Przeczytaj cały wywiad z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso (fot. PTWP)

Na temat żywności, którą możemy spożywać w przyszłości, w tym o „mięsie z roślin”, a także o aktualnych trendach na rynku mięsa w Polsce rozmawiamy z Witoldem Choińskim, prezesem Związku Polskie Mięso.

REKLAMA

Pojawiają się firmy, między innymi w Stanach Zjednoczonych, które próbują produkować żywność z substancji białkowych wyizolowanych z roślin. W ten sposób udało im się wytworzyć produkty do złudzenia przypominające mięso czy jaja, o podobnych właściwościach odżywczych. Czy taka żywność może w przyszłości zastąpić tradycyjne jedzenie, które powstaje w długim łańcuchu „od pola do stołu”?

Na pewno znajdzie się grupa ludzi, którzy będą zainteresowani tego typu asortymentem. Od kilku lat obserwujemy wzrost popularności diety wegetariańskiej a nawet wegańskiej i prawdopodobnie z każdym rokiem będzie rósł odsetek ludzi, którzy będą zwolennikami takiej diety. Niektóre koncerny mięsne już teraz proponują taki asortyment swoim klientom, oferując produkty wegetariańskie o nazwach i smakach zbliżonych do wyrobów mięsnych.

Czy jednak można całkowicie zastąpić żywność pochodzenia zwierzęcego produktami pochodzenia roślinnego?

Zgodnie z założeniami racjonalnej diety, a więc  w opinii również wielu dietetyków i żywieniowców,  nie da się zastąpić żywności pochodzenia zwierzęcego produktami roślinnymi chociażby ze względu na unikalny skład i przyswajalność przez organizm człowieka niektórych składników mineralnych czy witamin, a przede wszystkim pełnowartościowe białko. Dzisiaj możemy mówić o zupełnie innym, lepszym stosunku kwasów omega-6 do omega-3 w mięsie czerwonym, bogatym składzie witaminowym zwłaszcza z grupy B, niezastąpionym jeśli chodzi o przyswajalność dla organizmu żelazie hemowym, czy też niższej zawartości cholesterolu oraz wielu innych składników białkowych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju organizmu.  Nie mniej jednak dzięki rozwojowi przemysłu, niektóre składniki można wyizolować  i wyprodukować w warunkach laboratoryjnych.

Warto jednak, spojrzeć na ten problem również z perspektywy globalnej gospodarki. Nie możemy bowiem zapominać o najważniejszej grupie osób, których dotyczyłaby taka rewolucja – producentach rolnych. Co miałaby robić rzesza rolników, którzy żyją z produkcji rolnej i tym się zajmowali od pokoleń? Myślę, że nie da się tej działalności zastąpić fabryką produkującą mięso w probówkach.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH