Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przeczytaj cały wywiad z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 26-11-2015, 12:44
Przeczytaj cały wywiad z Witoldem Choińskim, prezesem Polskiego Mięsa
Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso (fot. PTWP)

Na temat żywności, którą możemy spożywać w przyszłości, w tym o „mięsie z roślin”, a także o aktualnych trendach na rynku mięsa w Polsce rozmawiamy z Witoldem Choińskim, prezesem Związku Polskie Mięso.

Pojawiają się firmy, między innymi w Stanach Zjednoczonych, które próbują produkować żywność z substancji białkowych wyizolowanych z roślin. W ten sposób udało im się wytworzyć produkty do złudzenia przypominające mięso czy jaja, o podobnych właściwościach odżywczych. Czy taka żywność może w przyszłości zastąpić tradycyjne jedzenie, które powstaje w długim łańcuchu „od pola do stołu”?

Na pewno znajdzie się grupa ludzi, którzy będą zainteresowani tego typu asortymentem. Od kilku lat obserwujemy wzrost popularności diety wegetariańskiej a nawet wegańskiej i prawdopodobnie z każdym rokiem będzie rósł odsetek ludzi, którzy będą zwolennikami takiej diety. Niektóre koncerny mięsne już teraz proponują taki asortyment swoim klientom, oferując produkty wegetariańskie o nazwach i smakach zbliżonych do wyrobów mięsnych.

Czy jednak można całkowicie zastąpić żywność pochodzenia zwierzęcego produktami pochodzenia roślinnego?

Zgodnie z założeniami racjonalnej diety, a więc  w opinii również wielu dietetyków i żywieniowców,  nie da się zastąpić żywności pochodzenia zwierzęcego produktami roślinnymi chociażby ze względu na unikalny skład i przyswajalność przez organizm człowieka niektórych składników mineralnych czy witamin, a przede wszystkim pełnowartościowe białko. Dzisiaj możemy mówić o zupełnie innym, lepszym stosunku kwasów omega-6 do omega-3 w mięsie czerwonym, bogatym składzie witaminowym zwłaszcza z grupy B, niezastąpionym jeśli chodzi o przyswajalność dla organizmu żelazie hemowym, czy też niższej zawartości cholesterolu oraz wielu innych składników białkowych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju organizmu.  Nie mniej jednak dzięki rozwojowi przemysłu, niektóre składniki można wyizolować  i wyprodukować w warunkach laboratoryjnych.

Warto jednak, spojrzeć na ten problem również z perspektywy globalnej gospodarki. Nie możemy bowiem zapominać o najważniejszej grupie osób, których dotyczyłaby taka rewolucja – producentach rolnych. Co miałaby robić rzesza rolników, którzy żyją z produkcji rolnej i tym się zajmowali od pokoleń? Myślę, że nie da się tej działalności zastąpić fabryką produkującą mięso w probówkach.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 946) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH