Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Przeczytaj pełny wywiad z prezesem Zakładów Mięsnych Silesia

Pozytywnym zjawiskiem w sektorze mięsnym jest postępujący proces eliminacji przestarzałych technologicznie i nierentownych zakładów. Szkodliwe praktyki rynkowe wielu z nich odczuwa cała branża - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Krzysztof Woźnica, prezes Zakładów Mięsnych Silesia.

Przeczytaj pełny wywiad z prezesem Zakładów Mięsnych Silesia
Na fot. Krzysztof Woźnica, prezes ZM Duda Silesia

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 31-01-2011, 14:54

- Jaki Pana zdaniem będzie ten rok dla branży mięsnej?

- Można prognozować, że w 2011 roku rentowność w branży nie wzrośnie. Raczej spodziewałbym się dalszego delikatnego spadku. Ze względu na przeinwestowanie i nadwyżki mocy produkcyjnych nad popytem, wiele zakładów wpadło w pułapkę przychodowo-rentownościową. Spadającą rentowność próbują nadrobić większym wolumenem sprzedaży. Żeby go osiągnąć, obniżają ceny. W wyniku tego rentowność dalej ulega obniżeniu. To taka pułapka, która mocno szkodzi całej branży.

- Konkurencja zaostrzy się w tylko kraju czy także w eksporcie?

- Wzrost wewnętrznej konsumpcji jest na tyle niewielki, że trudno szukać wartości dodanej na rynku krajowym. Dlatego też zakłady, oprócz walki o zachowanie swojego udziału na rynku krajowym, z pewnością będą szukały wartości dodanej sprzedaży poza granicami kraju. Na rynku krajowym będzie coraz ciaśniej, a walka będzie toczyła się o każdy kilogram sprzedanego asortymentu. Niestety odbije się to zapewne na rentowności.

- Co oznacza dla branży mięsnej aprecjacja złotego?

- Na pewno wzrost kursu złotego nie będzie wspierał eksportu naszego mięsa czy też przetworów mięsnych za granicę. Branża jest jednak na tyle silna i zdeterminowana do poszukiwania i rozwijania nowych zewnętrznych rynków sprzedaży, że silna złotówka nie powinna być tutaj jakąś wielką przeszkodą. Poza tym różnica w uzyskiwanej cenie sprzedaży wynikająca ze wzrostu kursu złotówki powinna w części zostać skompensowana tańszym surowcem zza granicy, który pewnie będzie miał również wpływ na ceny surowców na rynku krajowym.

- Czy pogłowie trzody wzrośnie?

- Na dzień dzisiejszy nie mamy w kraju stabilnej bazy żywca wieprzowego. Niestety niewiele wskazuje na to, żeby najbliższy rok mógł coś zmienić w tej materii. Z punktu widzenia zakładów przetwórczych stabilna baza surowca wieprzowego na rynku krajowym byłaby korzystnym zjawiskiem i stanowiłaby silną alternatywę dla surowca wieprzowego zza granicy.

- Klimat sprzyja konsolidacji?

- Klimat gospodarczy z pewnością będzie sprzyjał fuzjom, przejęciom oraz konsolidacji, ale raczej nie w branży mięsnej. Nadwyżka mocy produkcyjnych, gigantyczne rozdrobnienie produkcji, niska rentowność, spore zadłużenie większości zakładów oraz ciągle niewielka świadomość marki - te czynniki raczej przesądzają o tym, że jeżeli branża będzie się krystalizowała, to raczej przez eliminację słabych podmiotów, a nie poprzez fuzje czy też przejęcia.

więcej informacji:

Krzysztof Woźnica RSS ALERT    /    ZM Duda Silesia RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT    /    konsolidacja RSS ALERT    /    marketing RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT

KOMENTARZE (11)

  • JACEK 2011-01-25 14:18:23
    Silesia absolutnie szkodliwych działań nie prowadzi-łopatka 4d 7,50 zł/kg w sprzedaży.
  • Marianna 2011-01-26 10:31:40
    Jakoś nikt tu nie mówi o szkodliwości jedzenia mięsa! A jest to przecież udowodnione naukowo. No cóż - zysk przede wszystkim - kto by się tam liczył ze zdrowiem ludzi i cierpieniem zwierząt. Zwierzęta nie są rzeczą! To żyjące i czujące istoty, których zabijanie i jedzenie świadczy tylko o naszym niskim poziomie moralnym! Wstyd mi za nas, ludzi...
  • JACEK 2011-01-26 14:42:07
    Marianna to zostań na kaszkach - czy jestes zameżna?
  • aaa730 2011-01-26 14:45:33
    pytanie kiedy zapłacicie ludza za zywiec złodzieje a nie pierdol co pora pietnascie
  • wierzyciel 2011-01-26 22:33:09
    złodziej

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.232.124.77
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.