Przedstawiciel Animeksu: Segment produktów premium w nadchodzących latach będzie nadal rosnąć

- Zmieniają sie pozytywnie przyzwyczajenia kulinarne polskich konsumentów. Wzrasta zaufanie do znanych marek, które są gwarancją jakości i standardu - mówi serwisowi Portalspozywczy.pl Andrzej Pawelczak, rzecznik prasowy Grupy Animex. - Także trend związany z podróżowaniem Polaków i poznawaniem przez nich różnych kuchni, potraw i produktów narodowych, na przykład szynek Serano czy Parma, ma tutaj istotne znaczenie, bo najczęściej właśnie te importowane wędliny plasują sie w kategorii premium - dodaje.
POWIĄZANE TEMATY
Andrzej Pawelczak zaznacza, że produkty premium charakteryzują się najlepszym wkładem surowcowym. Wyróżnia je także wysoka innowacyjność rozwiązań, zastosowanie najnowszych technologii w procesie produkcji. - Efektem jest produkt, który pozytywnie wyróżnia się od tzw. main streamu. Segment premium to, poza wysoką jakością samego produktu, wyróżniająca się szata graficzna i wizualizacja. Dodatkowym wymaganiem jest także stosowanie opakowań jednostkowych średnich i małych jako, że cena produktu jest zazwyczaj wyższa od przeciętnej - mówi przedstawiciel Animeksu.
Coraz częściej klienci nie kierują się przy zakupie wyłącznie ceną, ale także wartościami dodanymi w wyrobach mięsnych. - Wszystko wskazuje na to. że segment produktów premium w nadchodzących latach powinien w Polsce nadal rosnąć. Oczywistą tego przyczyną jest wzrost zamożności polskiego społeczeństwa. To oznacza generalny wzrost konsumpcji. Szczególnie tej nastawionej na wysoką jakość - podsumowuje Pawelczak.

KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)