Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przemysł mięsny: Na Wschodzie idą zmiany

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 18-06-2014, 12:32
Przemysł mięsny: Na Wschodzie idą zmiany
(fot. PTWP)

W Polsce Wschodniej znaczenie przemysłu mięsnego jest bardzo duże. Obok mleczarstwa stanowi on najważniejszą gałąź sektora rolno-spożywczego w regionie. Jednak mimo istotnej roli gospodarczej, jaką spełnia, branża mięsna ugina się pod ciężarem nawarstwiających się problemów. Ograniczenia w eksporcie są tylko jednym z nich.

Szczególnie mocną reprezentację sektor mięsny posiada w województwach podlaskim, lubelskim i warmińsko-mazurskim. Swoje oddziały prowadzą tutaj liderzy rynku, m.in.: Animex, Sokołów, Wipasz, Indykpol, Zakłady Mięsne Łmeat Łuków, Zakład Mięsny Wierzejki, Zakłady Mięsne Łuniewscy, Zakłady Mięsne Dobrosławów czy firma Skłodowscy. Pojawiają się też nowi inwestorzy. Przykładowo, na początku tego roku w obiekcie przejętym po Zakładach Mięsnych Końskowola działalność rozwija włoska spółka Pini Beef. Ze statystyk wynika, że nieco słabiej w obszarze produkcji i przetwórstwa mięsa wypadają regiony świętokrzyski i podkarpacki.

Sławomir Sosnowski, wicemarszałek województwa lubelskiego podkreśla, że Polska Wschodnia jest otwarta na inwestorów z branży mięsnej. - Na wiele sposobów staramy się pomagać zakładom mięsnym w promocji. Udaje nam się to m.in. poprzez obecność na imprezach, targach i wystawach o zasięgu europejskim - wyjaśnia.

Nie zmienia to faktu, że problemem, nie tylko firm mięsnych w Polsce Wschodniej, jest znaczne rozproszenie. Na tym obszarze jego konsekwencje są szczególnie wyraźnie widoczne. Jak zauważa Krzysztof Borkowski, prezes Zakładów Mięsnych Mościbrody, na ścianie wschodniej zlokalizowanych zostało wiele zakładów mięsnych, ponieważ przed okresem transformacji oraz w jej trakcie była na tych terenach duża baza surowcowa. - Obecnie ta baza uległa zmniejszeniu, ponieważ w tej części Polski nadal dominują mniejsze gospodarstwa, a zakłady mięsne pozostały i konkurują o żywiec. W związku z tym, ceny żywca są stosunkowo wysokie - tłumaczy Borkowski.

Zdarzają się jednak przykłady udanej polityki konsolidacyjnej. W segmencie mięsa białego wymienić można w tym kontekście Indykpol, który z powodzeniem przejął w 2000 r. Zakłady Drobiarskie Lubdrob, potem zaś pogłębił integrację pionową, zatem obecnie posiada również zakłady związane z hodowlą i rozrodem drobiu. - Najlepsze firmy drobiarskie na rynku unijnym charakteryzują się pionowo zintegrowaną organizacją produkcji. Taka forma organizacji gwarantuje bowiem osiągnięcie zadowalającej efektywności oraz umożliwia wzięcie pełnej odpowiedzialności za bezpieczeństwo i jakość wyrobów. Taki model organizacji wdrażamy od ponad 10 lat - komentuje Piotr Kulikowski, prezes Indykpolu.

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

INDIndykpol SA

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 330) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH