Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przemysł mięsny się zmienia

  • Autor: Puls Biznesu
  • Data: 28-04-2017, 09:52
Przemysł mięsny się zmienia
fot. Shutterstock

Przetwórstwo mięsa było tradycyjnie największą gałęzią sektora spożywczego. To już historia. Firm będzie mniej, ale będą większe, bo rozszerzą działalność – informuje „Puls Biznesu”.

Charakterystyczne dla biznesu mięsnego w Polsce jest duże rozdrobnienie. Można się w nim doliczyć około 7500 przedsiębiorstw. Firm przybyło gwałtownie na przełomie lat 80. i 90., czyli po wprowadzeniu swobód gospodarczych, otwarciu granic i prywatyzacji.

Przełomowa dla polskiego rynku była też akcesja kraju do Unii Europejskiej i w konsekwencji zmiana przepisów regulujących funkcjonowanie sektora, a dokładniej zaostrzenie ich części sanitarnej. To wywarło wpływ na eksport polskich produktów mięsnych, ponieważ rodzimi producenci, chcąc wciąż handlować w Unii i poza jej granicami, np. w Rosji i na Ukrainie, musieli się dostosować do nowych norm.

To rozproszenie podmiotów biznesowych, a także sezonowe wahania cen surowców wymusiły na reprezentantach przemysłu mięsnego podjęcie działań konsolidacyjnych. Większym grupom nie tylko łatwiej o finansowanie, utrzymanie udziału w rynku i ewentualną ekspansję zagraniczną. Efekt skali pozwoli największym firmom na własną produkcję mięsa nieprzetworzonego, czyli hodowlę bydła i trzody. To wykluczy główny element ryzyka, czyli skaczące czasami o kilkadziesiąt procent w kilka miesięcy ceny surowca, a także wprowadzi oszczędności i rozwiąże kolejny problem związany z okresowymi fluktuacjami podaży. Większość, czyli 6 na 10 hodowców w Polsce, trzyma małe stada do 50 sztuk. To utrudnia np. szybkie, a co za tym idzie — skuteczne metody walki z pomorami i innymi chorobami, a także oszacowanie rzeczywistej liczby pogłowia, które będzie do dyspozycji przemysłu mięsnego.

Więcej w „Pulsie Biznesu”.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • RSD 04-05-2017, 09:20:
10 sieci supermarketów ma blisko 60% rynku w Polsce, aby dopasować się do tych realiów - zakłady mięsne muszą się skonsolidować. Sieci to korporacje, a korporacje dogadują się najlepiej .. z korporacjami.
  • Czytelnik 30-04-2017, 11:25:
człowiek nie potrzebuje mięsa do życia, Światowa Organizacja Zdrowia od lat apeluje o ograniczenie spożycia mięsa, przemysł mięsny sprzedaje otyłość, przyjdzie czas że będzie płacił odszkodowania na leczenie jak przemysł tytoniowy

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 398) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH