Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przewidywany spadek eksportu wieprzowiny

  • Autor: Agencja Rynku Rolnego
  • Data: 12-04-2008, 07:12

Spadek produkcji wieprzowiny spowodował zmiany tendencji w handlu zagranicznym. Eksport wieprzowiny w 2008 r. może ulec obniżeniu do 305 tys. t - poinformowała ARR.

W pierwszym miesiącu 2008 r. struktura asortymentowa sprzedaży produktów za granicę nie uległa istotnej zmianie. Z Polski wywieziono łącznie o 4% więcej wieprzowiny niż to miało miejsce przed rokiem, jednakże w związku z dalszym spadkiem krajowej podaży i niską konkurencyjnością cenową, eksport tego mięsa w całym 2008 r. może ulec obniżeniu do 305 tys. t.

W styczniu br. import wieprzowiny był ponad dwukrotnie wyższy niż w tym samym miesiącu 2007 r. Także struktura asortymentowa sprowadzanego towaru była podobna jak w ub.r. Szacuje się, że tendencje wzrostowe utrzymają się także w całym 2008 r. i import wieprzowiny wyniesie łącznie 290 tys. t. W efekcie saldo handlu zagranicznego wieprzowiną zmniejszy się do ok. 15 tys. t, a saldo obrotów mięsem wieprzowym może być ujemne.

Znane są już pełne wyniki handlu zagranicznego wieprzowiną w 2007 r.W I połowie 2007 r. eksport żywca, mięsa, przetworów i podrobów wieprzowych w ekwiwalencie mięsa był o 14% większy niż rok wcześniej. W II połowie ub.r., w wyniku pogorszenia relacji cen krajowych do wspólnotowych, był on już o 14% niższy niż przed rokiem i w efekcie w całym 2007 r. sprzedano za granicę 359 tys. t produktów wieprzowych, tj. o 1,8% mniej niż w roku poprzednim.

W 2007 r. znacząco zmniejszył się eksport żywca (o 18%) oraz mięsa wieprzowego (o prawie 10%), a zwiększył się wywóz przetworów (o 16%). W strukturze asortymentowej nadal dominuje mięso nieprzetworzone, które stanowi ok. 60% całości wywozu produktów wieprzowych. Głównym odbiorcą polskiej wieprzowiny są tradycyjnie kraje UE, do których wywieziono w tym czasie 81% mięsa, 77% żywca oraz 71% przetworów i tłuszczy.

Import wieprzowiny jest w ostatnich latach prawie w 100% realizowany w ramach wspólnego rynku, a zwłaszcza z Danii, Niemiec i Holandii. Do Polski sprowadza się przede wszystkim mięso surowe. Relatywnie niskie ceny płacone za wieprzowinę w imporcie przyczyniły się do zwiększenia jej przywozu, zwłaszcza w II połowie 2007 r. W całym ub.r. import wieprzowiny w ekwiwalencie mięsa osiągnął poziom prawie 262 tys. t, tj. o 40% wyższy niż w roku poprzednim - podała ARR. W 2007 r. zwiększył się przede wszystkim import surowego mięsa (o 67,6 tys. t). W rezultacie, choć saldo obrotów wieprzowiną ogółem (żywiec, mięso i przetwory)  było dodatnie i wyniosło 97,8 tys. t, to jednak mięsa wywieziono o 25,5 tys. t mniej niż sprowadzono.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH