REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Przewodniczący RGŻ: Unijne dotacje w przetwórstwie zaostrzyły konkurencję

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 28-05-2014, 15:34
Przewodniczący RGŻ: Unijne dotacje w przetwórstwie zaostrzyły konkurencję
Bronisław Wesołowski, przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej. Fot. PTWP

W Polsce ostatnio widoczny jest trend polegający na tym, że pieniądze z UE bardziej są kierowane na przetwórstwo niż na politykę rolną. Uważam, że nie jest to zbyt szczęśliwa sytuacja, bo wywołuje dużą konkurencję pomiędzy firmami przetwórczymi - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Bronisław Wesołowski, przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

Jego zdaniem, efektem tej sytuacji są zbyt duże moce produkcyjne, które firmy wykorzystują często tylko w 50 proc. - Przedsiębiorstwa obniżają ceny by utrzymać się na rynku, a surowiec zaczynają importować z zagranicy. Wszystko jest dobrze, dopóki złoty jest na korzystnym poziomie w stosunku do dolara. Może jednak się zachwiać, a kiedy tak się stanie, niektóre branże będą miały duży problem - mówi Bronisław Wesołowski.
- Przykładem jest branża drobiarska - w momencie kiedy bardzo się chwieje wartość złotówki do dolara nagle się okazuje że ta branża ma duże problemy, bo praktycznie chów drobiu oparty jest o importowane koncentraty białkowe - dodaje.

Jak ocenia, branżą, która ma nadmiernie rozbudowane moce produkcyjne, jest branża mięsna. - Powstało wiele małych zakładów typu rzemieślniczego, część z nich dynamicznie się rozwija. W efekcie, mamy dużo większe zdolności przetwórcze niż możliwości produkcji surowca - mówi Bronisław Wesołowski.

- Wartość eksportu produktów mięsnych w 2013 roku wynosiła około 4 mld euro, a importu 2 mld. Świadczy to o olbrzymim deficycie surowcowym, jaki powstał w Polsce - dodaje.

Przypomnijmy, że eksperci rynku mięsnego szacują, iż zdolności produkcyjne w branży mięsnej są realizowane na poziomie między 50 a 70 proc.

Zdaniem przedsiębiorców z tej branży, zjawisko niewykorzystanych mocy produkcyjnych w branży mięsnej jest w znacznym stopniu związane z problemem dystrybucji funduszy w programach pomocowych - praktycznie każdy wytwórca mógł ubiegać się o wsparcie i wiele inwestycji było nie do końca przeanalizowanych. W efekcie wiele firm ma instalacje, których nie używa lub nie wykorzystuje w pełni ich mocy. Wpływa to na słabe rezultaty finansowe firm z branży mięsnej.

Przeczytaj także:

Przewodniczący RGŻ: Nie wszystkie branże notują dobre wyniki w eksporcie (video) 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 535) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH