Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przybywa inicjatyw klastrowych w branży mięsnej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-03-2010, 15:20
Przybywa inicjatyw klastrowych w branży mięsnej

"Rozwój inicjatywy klastrowej - wizja dla polskiej branży mięsnej na tle doświadczeń francuskich" - pod takich hasłem odbywała się (26-27 lutego br.) w Warszawie dwudniowa, międzynarodowa konferencja, zorganizowana przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP oraz Grupę Roboczą Klastra Mięsnego Polska Wędlina, która działa przy tej organizacji. Konferencja zgromadziła pod stu uczestników, w większości członków SRW RP lub przedstawicieli firm współpracujących ze Stowarzyszeniem.

Dzień pierwszy konferencji, nazwany "francuskim", wypełniły wykłady i prelekcje na temat funkcjonowania klastrów we Francji. Z wypowiedzi Josepha Culioli, zastępcy ds. badań w Klastrze InnoViandes w Clermont-Ferrand oraz Helene Daviet, koordynatora regionalnej grupy jakości wyrobów mięsnych APVC z Owernii jasno wynikało, że taki rodzaj działań gospodarczych ma we Francji kilkudziesięcioletnia tradycję. Nadal jednak zainteresowanie tworzeniem klastrów jest ogromne. Dość powiedzieć, że w ostatnim czasie powołano ich aż 71, z czego 14 to agroklastry.

Jednym z tematów pierwszego dnia konferencji była także polityka jakości w Polsce i krajach Unii Europejskiej. Informację o obowiązujących w Polsce krajowych i unijnych systemów jakości przedstawił Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora ds. oznaczeń geograficznych Departamentu Rynków Rolnych MRiRW.

Podczas, gdy w Polsce funkcjonują nieliczne jeszcze systemy jakości, przy czym nadal mało znane zarówno przedsiębiorcom, jak i konsumentom, we Francji takich systemów jest wiele. Wydaje się nawet, co podkreślali prelegenci z tego kraju, że jest ich za dużo, by konsumenci byli w stanie wszystkie zidentyfikować. Systemy narodowe są dodatkowo uzupełniane o systemy jakości obowiązujące w UE. O jednym z francuskich systemów, najbardziej znanych, cenionych i mających wieloletnią tradycję w tym kraju mówiła Halene Daviet. Jest to znak jakości Label Rouge - jedyne we Francji oznaczenie Wyższej Jakości Degustacyjnej. Początkowo znak odnosił się tylko do mięsa czerwonego, obecnie są nim oznaczane także inne gatunki mięsa oraz warzywa i owoce najwyższej klasy.

Jak wdrażać skutecznie systemy jakości dla branży mięsnej w Polsce? Czy doświadczenia francuskie mogą być dla Polaków wskazówką? Odpowiedzi na te pytania wraz z uczestnikami konferencji poszukiwał prof. Andrzej Pisula z wydziału technologii żywności SGGW w Warszawie. Te pytania oraz wskazówki gości z Francji wywołały ożywioną dyskusję, w której głos zabierali między innymi: Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; prof. Stanisław Zięba, przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej; prof. Maria Koćwin-Podsiadła z Akademii Podlaskiej; prof. Andrzej Pisula; Zbigniew Nowak, przewodniczący rady Krajowej SRW RP i wiele innych osób.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH