REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Przyczyny i poziom brakowania loch

  • www.farmer.pl
  • Autor: Anna Regiel, farmer.pl
  • Data: 10-08-2013, 11:25

Brakowanie zwierząt polega na usunięciu ze stada osobników, które nie spełniają określonych wymagań w zakresie uzyskiwanych wyników produkcyjnych; w przypadku loch są nimi wyniki użytkowania rozpłodowego.

REKLAMA

Brakowanie może mieć charakter zamierzony lub niezamierzony.

Podstawową przyczyną zamierzonego brakowania loch ze stada jest zaawansowany wiek zwierzęcia, przy którym następuje w sposób naturalny obniżenie jego produkcyjności. Spośród przyczyn niezamierzonego brakowania najważniejsze to: problemy z zapłodnieniem, jałowienie, niska plenność - liczba prosiąt w miocie, oraz problemy z gruczołem mlekowym i mlecznością. Kolejna przyczyna to słabość kończyn i wiążące się z tym urazy, problemy z poruszaniem się na skutek kulawizn lub paraliżu oraz wady budowy narządu ruchu. Choroby i infekcje również stanowią ważną przyczynę brakowania. Wyróżnić można jeszcze wiele innych przyczyn np. osłabienie instynktu macierzyńskiego, słabe wyniki użytkowości potomstwa, złośliwość i ociężałość samic itp.

Wszystkie wymienione zdarzenia obniżające produkcyjność rozrodczą loch powodują spadek opłacalność produkcji, dlatego brakowanie zwierząt ze stada z ww. przyczyn jest działaniem właściwym. Oczywiście nie oznacza to, że jest to działanie pożądane, ale okazuje się, że doraźnie jedyne.

Zdecydowanie lepsze byłoby podjęcie takich działań, które wydłużyłyby czas użytkowania loch w stadzie, czyli ich długowieczność reprodukcyjną.

Jest to tym bardziej uzasadnione, że jak wykazali Serenius i wsp. (2008), pomiędzy długowiecznością loch a wiekiem pierwszego oproszenia oraz liczbą prosiąt odłączonych w pierwszym miocie istnieją dodatnie zależności (korelacja r = + 0,2 i r = + 0,36). Podstawową cechą, która predysponuje lochy do długiego użytkowania, jest przede wszystkim wiek osiągania dojrzałości płciowej.

Wcześniejsze dojrzewanie płciowe wiąże się z wcześniejszym występowaniem rui po odsadzeniu miotu, krótszym okresem luźności oraz mniejszym poziomem brakowania loch. U loszek zapłodnionych wcześniej w porównaniu z zapłodnionymi w późniejszym wieku (różnica wieku ok. 3 tygodnie) stwierdzono większe prawdopodobieństwo do dłuższego użytkowania.

Udział poszczególnych czynników warunkujących brakowanie loch różni się (tab. 1). Wyniki podawane przez różnych autorów wskazują jednoznacznie, że najważniejszą przyczyną brakowania loch są problemy w rozrodzie (średnio 26proc.), rodzenie mało licznych miotów (18,3proc.) i słabość kończyn (11,9proc.).

Badania krajowe wskazują, że w zależności od fermy, liczby cykli rozrodczych (czasu użytkowania), skali produkcji i statusu zdrowotnego stada, przyczyny brakowania loch bywają różne (tab. 2). Wykazano, że w dużych fermach w porównaniu z mniejszymi odsetek brakowanych loch i ich śmiertelność są większe.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH