Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przyjęto poprawki do noweli ustawy o jakości żywności. Będą zmiany na rynku jaj i mięsa

  • Autor: PAP
  • Data: 07-11-2014, 12:27
Przyjęto poprawki do noweli ustawy o jakości żywności. Będą zmiany na rynku jaj i mięsa
Wszystkie zakłady pakowania jaj obejmie kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Sejm przyjął w piątek poprawki Senatu do noweli ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Wdraża ona unijne przepisy, m.in. zakłada, że wszystkie zakłady pakowania jaj obejmie kontrola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Posłowie przyjęli jednogłośnie wszystkie trzy poprawki Senatu do nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Pierwsza ujednolica definicję "konsumenta finalnego", druga wprowadza obowiązek oznaczenia w języku polskim produktów żywnościowych wprowadzanych do sprzedaży na terenie naszego kraju, trzecia - nadaje nowe brzmienia art. 15 noweli, dotyczący on obowiązków prowadzącego rzeźnię.

Nowe przepisy mają wdrożyć do naszego prawa przepisy unijne. Ich cel to zwiększenie ochrony interesów konsumentów.

Ustawa zakłada, że rolnicy, którzy zajmują się pakowaniem jaj, będą mieli obowiązek zgłoszenia tej działalności wojewódzkiemu inspektorowi jakości handlowej. Obecnie inspekcja kontroluje 30 proc. z ok. 450 takich firm.

Przepisy wprowadzają też zmianę w definicji bydła, którego tusze muszą być poddawane klasyfikacji. Od 1 stycznia 2014 r. klasyfikacja dotyczy bydła w wieku od ośmiu miesięcy. Natomiast przestaje obowiązywać definicja bydła dorosłego, za które uważano zwierzęta o masie powyżej 300 kg. Obecna unijna definicja nie odnosi się więc do masy, tylko do wieku zwierząt.

Nowela wprowadza procedury zatwierdzania technik automatycznej klasyfikacji tusz wołowych. Obecnie klasyfikacja tusz wołowych jest prowadzona metodą wzrokową przez uprawnionego rzeczoznawcę. W wyniku postępu technicznego do klasyfikacji tusz wołowych wprowadzono urządzenia automatyczne.

W tym celu musi być przeprowadzony test certyfikacyjny. KE musi być poinformowana o metodologii takich badań. Instytucją odpowiedzialną za organizację takich testów ma być Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Zgodnie z nowymi przepisami koszty zatwierdzenia techniki automatycznej klasyfikacji tusz wołowych pokrywałby zainteresowany podmiot, ubiegający się o zatwierdzenie takiej techniki.

Nowelizacja doprecyzowała też procedury dot. kontroli prawidłowości dokonywanych transakcji finansowanych z Europejskiego Funduszu Rolniczego Gwarancji poprzez określenie zasad współpracy między Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, prezesem Agencji Rynku Rolnego i prezesem Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Nowe prawo wprowadzi też zmiany w ustawie z 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. To konsekwencja wejścia w życie zmienionych przepisów unijnych. Odnoszą się one m.in. do definicji dot. okresów trwałości.

Ustawa ma wejść w życie 13 grudnia. Teraz zostanie ona przekazana do podpisu prezydenta.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 340) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH