Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Przyszłość mają zakłady mięsne o pełnym profilu produkcyjnym

  • Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
  • Data: 20-05-2010, 14:07
Przyszłość mają zakłady mięsne o pełnym profilu produkcyjnym

W Europie przeważa opinia o celowości projektowania zakładów o pełnym profilu produkcyjnym (ubojnie, rozbiory i przetwórnie), co pozwala na odpowiednia kontrolę jakości surowca do produkcji przetwórczej - mówi serwisowi portalspozywczy.pl prof. dr hab. Andrzej Pisula z Zakładu Technologii Mięsa SGGW.

- W Polsce, Niemczech i Czechach spożywamy najwięcej mięsa w postaci przetworów. To około 45 proc. całkowitego spożycia mięsa. Najlepszym surowcem jest "mięso z własnego uboju". Natomiast w USA, Australii, Brazylii, Południowej Afryce i in., zakłady ubojowe działają głównie w regionach hodowlanych a przetwórnie w pobliżu skupisk konsumentów, czyli przy miastach - tłumaczy Andrzej Pisula.

W "docelowym modelu polskiego przemysłu mięsnego" prof. Urban i wsp. w przypadku dużych i średnich firm mięsnych przewidują przewagę (3,5:1) zakładów o pełnym profilu produkcyjnym, natomiast w przypadku zakładów lokalnych przewagę (3:1) ubojni nad zakładami o pełnym profilu.

Odpady zwierzęce powstają głównie (około 80 proc.) w ubojniach. - Koszty ich zbiórki i utylizacji oraz pozostałe związane z ochroną środowiska są znacznie niższe w regionach hodowlanych niż w pobliżu skupisk mieszkańców - zauważa prof. dr hab. Andrzej Pisula. - Dodatkowo koszty transportu mięsa są znacznie niższe niż zwierząt. Do tego dochodzi problem dobrostanu zwierząt w trakcie transportu - dodaje.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • daniels 21-05-2010, 09:43:
z całym szacunkiem dla prof. Psiuli:
najlepiej zająć się badaniami i przekazać wyniki osobie, które są w stanie właściwie je zinterpretować.
Zgadzam się z poprzednikami.
  • Łukasz M 20-05-2010, 16:51:
Co to jest ten "docelowy model przemysłu mięsnego"? Cały ten artykuł jest jak kiepskie wypracowanie. Nie wiadomo o co w nim chodzi. Coś o zakładach o pełnym profilu produkcyjnym, w innym miejscu o "modelu", a na końcu o odpadach.
Może ten model to niespełnione marzenia budowniczych PRL, o budowie wielkich kombinatów, z których nieliczne przetrwały przemiany ustrojowe. Nikt już nie pamięta o wielkich zakładach mięsnych w Katowicach, Bielsku-Białej czy we Wrocławiu .
  • dzik 20-05-2010, 15:15:
Nie zgadzam się z opinią Profesora, a to dlatego iż zakłady specjalizujące się we wszystkim, specjalizują się w niczym. Koszt jednostkowy wyprodukowania pojedynczego elementu w zakładzie wysoko wyspecjalizowanym, jest zdecydowanie niższy niż koszt tego samego produktu, wyprodukowanego w zakładzie o wielostronnym profilu. Sam fakt iż maszyny i urządzenia w wyspecjalizowanych zakładach pracują przez cały czas, powoduje znacznie szybszą ich amortyzację w porównaniu do "kombinatów" no chyba iż "kombinat" ma takie zamówienia iż produkcja wszystkich asortymentów jest cały czas w toku, ale jest to fikcja i teoretyzowanie. Moim zdaniem przyszłość jest w niewielkich zakładach wyspecjalizowanych w produkcji dwóch, trzech wyrobów, bo przecież nie każdy musi w swoim zakładzie produkować dobre salami wystarczy iż dostanie je od producenta po dobrej cenie i sprzeda we własnej sieci sklepów. Produkcja dobrego Salami wymaga komór dojrzewalniach itd. Komu opłaca się budować lub zagospodarować istniejąca komorę na produkcję małej ilości specyficznego towaru? Specjalizacja w Polsce będzie postępować tak jak postępuje w Austrii, Niemczech, Francji, Włoszech i nie ma ucieczki od tego procesu, ci co to zrozumieją wyjdą z tego procesu zarobieni, ci co nie zrozumieją będą dokładać do własnej produkcji krótkich serii

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 190) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH