Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

PSPR: Certyfikaty są dużym obciążeniem dla branży rybnej, a ich efekty są mizerne

- Obecnie przetwórcy mają w zakładzie często po kilkanaście certyfikatów. To nas drogo kosztuje, a efekty są mizerne. Zaznaczam, że jako branża nie jesteśmy przeciwnikiem certyfikatów. Tyle, że są one teoretycznie dobrowolne, ale jest to dobrowolny przymus. Sieci wymuszają na nas jego stosowanie, podczas gdy całkowitym kosztem obciążone są przetwórnie albo konsument - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Jerzy Safader, prezes Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb.

PSPR: Certyfikaty są dużym obciążeniem dla branży rybnej, a ich efekty są mizerne
fot. shutterstock

Autor: AT/portalspozywczy.pl
Data: 03-12-2018, 11:23

Jerzy Safader zadeklarował, że kwestia uporządkowania zasad certyfikacji zostanie poruszona w 2019 roku na forum Stowarzyszenia Przetwórców Rybnych Unii Europejskiej (AIPCE/CEP).

- Jest to nasza, polska inicjatywa. Obecnie przetwórcy mają w zakładzie często po kilkanaście certyfikatów. To nas drogo kosztuje, a efekty są mizerne. Zaznaczam, że jako branża nie jesteśmy przeciwnikiem certyfikatów. Popatrzmy na MSC. Certyfikat ten jest teoretycznie dobrowolny, ale jest to dobrowolny przymus. Sieci wymuszają na nas jego stosowanie, podczas gdy całym kosztem obciążone są przetwórnie i albo konsument - dodał.

W ocenie prezesa PSPR przetwórcom trudno jednak obciążać kosztem certyfikatu klienta końcowego.

- Ceny pójdą w górę, a sieci i tak swoje muszą zarobić, najwyżej będzie ryba droższa. Uważam, że MSC poszło na wygodnictwo. Zadaniem tej organizacji jest dbanie o zrównoważone rybołówstwo. Tylko jaki wpływ ma na to przetwórca? Zrównoważone połowy można zabezpieczać jedynie kontrolując sto procent wyładunku w portach. Na świecie są służby na szczeblu krajowym, a w Polsce Inspekcja Rybołówstwa Morskiego, która ma obowiązek kontrolować ładunki i to powinno wystarczyć - uważa.

Jerzy Safader nie ukrywa, że utrzymanie certyfikatów jest dużym kosztem dla polskiej branży.

- Walczymy o to żeby to się nie odbywało naszym kosztem. Średni poziom rentowności w przetwórstwie rybnym w Polsce to 3 proc. Tymczasem MSC zabiera od 10 do 25 proc. zysku brutto przetwórni. W sytuacji kiedy sprzedajemy produkty za 12 mld zł, ok. 60 mln zł rocznie idzie na MSC. My tego nie wytrzymamy.  To dobry biznes dla tych, którzy te certyfikaty promują - mówi.

Co zamierza w tej sprawie zrobić PSPR?

- Rozmawialiśmy o tym niedawno w Rzymie na forum AIPCE/CEP i mamy pełne poparcie zarządu. Po zebraniu podchodzili do mnie przedstawiciele branż z Hiszpanii, Portugalii, Francji gdzie jest ten sam problem. Obecnie przygotowujemy materiały i w marcu będziemy już bardziej szczegółowo rozmawiać na ten temat na kolejnym zebraniu organizacji. Zostaliśmy zaproszeni na spotkanie w Dyrekcji Generalnej ds. Gospodarki Morskiej i Rybołówstwa. Jeden z urzędników Dyrekcji podczas konferencji miał wystąpienie, w którym zauważył, że także sama Komisja zauważa, że certyfikatów jest coraz więcej, są coraz droższe, a ich efekty są mizerne - dodał Safader.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Jerzy Safader RSS ALERT    /    Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb RSS ALERT    /    MSC RSS ALERT    /    certyfikacja rybołówstwa RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    ryby 2018 RSS ALERT    /    Komisja Europejska RSS ALERT    /    sieci handlowe RSS ALERT    /    certyfikat MSC RSS ALERT    /    przetwórstwo ryb RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.182.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.