Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ptasia grypa spowolniła dynamikę wzrostu eksportu polskiego drobiu

  • Autor: BGŻ BNP Paribas
  • Data: 02-08-2017, 09:56
Ptasia grypa spowolniła dynamikę wzrostu eksportu polskiego drobiu

- W pierwszych pięciu miesiącach 2017 r., mimo ograniczeń w handlu z krajami trzecimi w związku z występującym na terytorium Polski wirusem grypy ptaków, kontynuowana była tendencja wzrostowa w eksporcie mięsa i podrobów drobiowych, jednak jego dynamika była wyraźnie spowolniona w porównaniu do analogicznego okresu 2016 r. - informuje Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, Bank BGŻ BNP Paribas.

Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) eksport mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207) z Polski w okresie I-V 2017 r. wyniósł 432 tys. t i był większy niż rok wcześniej o 7,4%, tj. o 30 tys. t. Wpływy z eksportu wzrosły zaledwie o 2,4% do 728,4 mln euro. Eksportowane mięso i podroby drobiowe trafiały głównie do krajów UE-28, jednak ich udział w strukturze eksportu zmniejszył się o 2 pkt. proc. do 77% na rzecz krajów pozaunijnych (23%).

Do krajów UE-28 wyeksportowano w tym czasie 333 tys. t mięsa i podrobów drobiowych za 657 mln euro, co oznacza wzrost odpowiednio o 4,3 i 1,7%. Głównym odbiorcą mięsa i podrobów drobiowych z Polski pozostają Niemcy (20% udziału w wartości eksportu), które w okresie I-V 2017 r. zakupiły w Polsce 63 tys. t tych wyrobów za 147 mln euro. Na drugiej pozycji z 13% udziałem uplasowała się Wielka Brytania (37 tys. t za 93 mln euro), a w dalszej kolejności Francja (35 tys. t za 75 mln euro) oraz Czechy (32 tys. t za 57 mln euro) i Holandia (29 tys. t za 54 mln euro).

Kowalewska zauważa, że w strukturze eksportu drobiu obserwuje się postępującą dywersyfikację rynków zbytu.

- Zyskują na znaczeniu odległe kraje pozaunijne. Wśród tych krajów najwięcej mięsa i podrobów drobiowych sprzedano do Hongkongu – 16 tys. t za 22 mln euro (wzrost wartości eksportu o 56%), Beninu – 7,6 tys. t za 6,3 mln euro (wzrost o 21%), Ghany – 6,4 tys. t za 5,2 mln euro oraz Macedonii – 5,1 tys. t za 3,7 mln euro. Pojawili się też nowi odbiorcy, to m.in.: Gabon, Kongo oraz Liberia. Od 20 lipca 2017 r. Polska jest oficjalnie wolna od wirusa grypy ptaków. W związku z powyższym import polskich produktów drobiowych może być wznowiony do części krajów pozaunijnych, które na przełomie 2016/2017 r. wprowadziły embargo na polski drób - dodaje.

Jak wynika ze wstępnych danych Eurostat w okresie I-IV 2017 r. przedmiotem unijnego handlu było 1,67 mln t mięsa i podrobów drobiowych (CN 0207), z tego 1,22 mln t to eksport wewnątrzunijny (73% wolumenu eksportu), a 0,44 mln t eksport do krajów trzecich. Polska jest drugim największym eksporterem mięsa drobiowego w UE z ponad 20% udziałem w unijnym handlu. Nieznacznie wyprzedza nas tylko Holandia (23%), natomiast daleko za nami jest Belgia (11%) oraz Niemcy (9%) i Francja (8%). W eksporcie tego mięsa do krajów trzecich również przoduje Holandia z 22% udziałem w eksporcie poza UE, na drugiej pozycji jest Polska (19%), a na trzeciej Francja (18%).

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 743) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH