REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ptasia grypa we Francji: polscy eksporterzy mogą skorzystać?

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 15-01-2016, 14:28
Ptasia grypa we Francji: polscy eksporterzy mogą skorzystać?
Fot. Shutterstock

W świetle danych francuskiego ministerstwa rolnictwa do 11 stycznia wykryto w tym kraju 67 przypadków ptasiej grypy. W przekonaniu Jakuba Olipra, ekonomisty Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole, ryzyko powtórzenia we Francji sytuacji z USA, gdzie ptasia grypa doprowadziła do kryzysu w sektorze drobiarskim jest ograniczone.

REKLAMA

- Wynika to głównie z tego, iż przemysł drobiarski w USA charakteryzuje się wysoką koncentracją produkcji, co sprzyja rozprzestrzenianiu się wirusa, podczas gdy produkcja drobiu we Francji jest relatywnie rozdrobniona. Niemniej jednak, nawet jeśli przypadki ptasiej grypy w Francji nadal będą miały sporadyczny charakter i nie rozwiną się w epidemię, będą one miały niekorzystny wpływ na francuski eksport drobiu – wyjaśnia analityk.

Dotychczas embargo na import mięsa drobiowego z Francji wprowadziły Japonia, Chiny, Korea Południowa, Tajlandia, Algieria, Maroko, Tunezja i Egipt. Olipra przypomina, że w świetle danych Eurostatu kraje te odpowiadały w 2014 roku za ok. 5 proc. francuskiego eksportu drobiu. W związku z tym niekorzystny wpływ przypadków ptasiej grypy na zagregowany francuski eksport drobiu jest na razie niewielki. Jak dodaje możliwe, że mocno embargiem dotknięci zostaną najprawdopodobniej producenci odtłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich (foie gras), ponieważ do tej pory Japonia była ich największym importerem.

- W scenariuszu bazowym zakładamy, że ptasia grypa nie rozprzestrzeni się na pozostałe kraje UE. W takiej sytuacji Polska będzie mogła nieznacznie zwiększyć swój udział w rynku kosztem Francji. W sytuacji rozprzestrzenienia wirusa na inne kraje Europy Zachodniej, wzrost udziału w rynku byłby proporcjonalnie większy. Z kolei gdyby przypadki wirusa pojawiły się również w Polsce, może on zahamować dynamiczny rozwój polskiego sektora drobiarskiego. Dwa ostatnie, alternatywne scenariusze są jednak naszym zdaniem mało prawdopodobne – tłumaczy Jakub Olipra.

Konkurencyjność cenowa

Odnosząc się do możliwości rozwoju eksportu Jakub Olipra przypomina, że polski drób charakteryzuje się wysoką konkurencyjnością cenową.

- Jego cena jest najniższa w UE i stanowi ok. 70 proc. średniej ceny unijnej. Wysoka konkurencyjność polskiego drobiu jest źródłem sukcesu polskiego sektora drobiarskiego – zauważa ekspert Credit Agricole. Przypomina również, że zgodnie z danymi Komisji Europejskiej ubój drobiu w naszym kraju w okresie od stycznia do września 2015 r. zwiększył się o 11,8 proc. w porównaniu rok do roku, co było najsilniejszym wzrostem w całej UE. Tym samym w roku 2015 r. Polska najprawdopodobniej umocniła swoją pozycję lidera produkcji drobiu w UE.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Lek.wet. 18-01-2016, 10:57:
Nie ciesz się bratku z cudzego przypadku !!!! W każdej chwili jakiś zakażony grypa ptasią kaczor może zdefekować na zielony wybieg i po eksporcie.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (12 620) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 772 585)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH