Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

PZHiPBM: 9 sposobów na wyeliminowanie nielegalnego uboju zwierząt

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego opracował dziewięć propozycji rozwiązań mających na celu wyeliminowanie zjawiska nielegalnego uboju zwierząt.

PZHiPBM: 9 sposobów na wyeliminowanie nielegalnego uboju zwierząt
Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego, fot. YouTube

26 stycznia TVN w programie "Superwizjer" pokazał proceder skupowania krów z urazami przez handlarzy, którzy następnie sprzedają zwierzęta zakładom mięsnym. Ubój krowy chorej lub z urazami zgodnie z prawem jest możliwy, ale tylko za zgodą lekarza weterynarii i po uprzednim badaniu zwierzęcia. Reporterzy ustalili, że dochodziło do sytuacji, w której to sami pracownicy - a nie weterynarz - potwierdzali przydatność mięsa do spożycia. (czytaj więcej)

PZHiPBM postuluje wprowadzenie zasady "zero tolerancji", czyli sankcji karnych w postaci bezwarunkowych kar wiezienia dla przedsiębiorców odpowiedzialnych za nielegalny ubój zwierząt wraz z zakazem prowadzenia działalności gospodarczej w tym zakresie. Organizacja proponuje również wprowadzenie zakazu wykonywania zawodu dla lekarzy weterynarii, którzy dopuścili się złamania przepisów prawa, na 6 lat.

Związek postuluje także wprowadzenie pełnego, 24-godzinnego monitoringu w ubojniach od miejsca wyładunku zwierząt poprzez hale ubojowe aż do miejsca klasyfikacji półtusz.

- Dostęp do monitoringu ma prawo posiadać państwowe służby weterynaryjne oraz inne organy państwa zajmujące się bezpieczeństwem żywności a także organy ścigania. System nagrywania powinien znajdować się w miejscu niedostępnym dla osób postronnych, zaplombowany w odpowiedni sposób, posiadający podwójny system zasilania na wypadek braku dostawy prądu. Za zerwanie plomb bądź ingerencję w monitoring przedsiębiorca powinien ponosić surowe konsekwencje finansowe. Monitoring powinien obejmować również samochody służące do transportu, co umożliwiłoby sprawdzenie czy zwierzęta wchodziły do pojazdu samodzielnie - czytamy w propozycji.

PZHiPBM chce także zwiększyć kontrolę wszystkich pośredników w obrocie zwierząt w zakresie stanu technicznego pojazdów, wyposażenia oraz posiadanych uprawnień do przewozu zwierząt.

- Kontrole powinny być prowadzone przez służby Inspekcji Transportu Drogowego oraz Policji. W przypadku stwierdzenia rażącego naruszenia prawa należy wprowadzić zakaz wykonywania działalności w tym zakresie na okres 2 lat - postuluje związek.

więcej informacji:

nielegalny ubój RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    wołowina 2019 RSS ALERT    /    PZHiPBM RSS ALERT    /    Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego RSS ALERT    /    bydło mięsne RSS ALERT    /    bydło mięsne w Polsce RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • luka 2019-02-07 17:31:35
    Problem nie w tworzeniu przepisów a w ich przestrzeganiu przynajmniej połowa tych postulatów ma odniesienie w obowiązujących przepisach dlaczego w Polsce mamy dwie kategorie mięsa dlaczego nie mamy mięsa warunkowo zdolnego do spożycia ze szt po urazach kończyn ,kręgosłupa ,miednicy tylko takie szt trafiają do pośrednika który ma układy na ubojni i szt mu przyjmą chłop zadzwoni na ubój to dostanie informację że takich sztuk ubojnia nie ubija
    • branża mięsna 2019-02-11 09:11:44
      Coś dzwoni ale nie wiadomo czy w kościele czy w cerkwi! Nie "zdolne" ale "zdatne". Nie trzeba tworzyc dodatkowej kategorii. Mięso z uboju z konieczności powinno trafić do rzeźni i tam podlega ocenie/badaniu poubojowemu.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.211.135.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.