REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

PZPBM stworzyło platformę wsparcia sprzedaży certyfikowanej wołowiny

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 19-11-2016, 11:29
PZPBM stworzyło platformę wsparcia sprzedaży certyfikowanej wołowiny
PZPBM stworzyło platformę wsparcia sprzedaży certyfikowanej wołowiny

W tym roku Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego uruchomiło specjalny Program Promocji wołowiny QMP skierowany do handlu detalicznego, dystrybutorów oraz gastronomii. Oferujemy w nim wsparcie marketingowe w postaci bezpłatnych materiałów reklamowych, edukacyjnych i informacyjnych, materiałów szkoleniowych, degustacji oraz reklamę w lokalnych mediach i Internecie – mówi Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

REKLAMA

Podkreśla, że to pierwsza w Polsce taka inicjatywa organizacji branżowej żeby zbudować platformę bezpośredniego wsparcia sprzedaży www.qmpbeef.eu. - Mamy nadzieję, że to pomoże przełamać pewne szkodliwe stereotypy i pomoże zrozumieć konsumentom co to takiego są te „dziwne” systemy jakości. A ponad wszystko mamy nadzieję że ten projekt będziemy mogli rozwijać w kolejnych latach na wzór zachodnich organizacji. Projekt ruszył w połowie września ale liczymy że w 2017 rozwinie się na dobre. Już teraz mamy bardzo dobry feedback ze sklepów i restauracji, które biorą udział w promocji – mówi prezes Wierzbicki.

W jego opinii, generalnie w Polsce borykamy się z dużym problemem który polega na tym, że nie ma za bardzo zrozumienia pojęcia „system jakości w produkcji mięsa”. Że, aby zachować powtarzalność jakości konieczna jest kontrola i ścisła parametryzacja całego procesu począwszy od genetyki bydła po pakowanie i przechowywanie mięsa. Obecnie w Polsce produkcja masowa funkcjonuje na zasadach wolnej amerykanki:

a)  Każdy rolnik chowa swoje kilka sztuk tak jak umie i jak długo uważa za stosowne (brak kontroli genetyki, karmienia, sposobu chowu, wieku uboju)

b)  Handlarz płaci rolnikowi za ilość nie za jakość (im cięższe tym lepiej)

c)  Zakład kupuje od handlarze nie wiadomo co, jakiego pochodzenia, karmienia, chowu i również płaci za ilość kg nie za jakość żywca

d) Dodatkowo każdy zakład ma swoje procedury produkcji gdzie jest ogromne pole do popełniania błędów niszczących jakość: zbyt wysoki stres przy uboju, zbyt wysokie Ph, zbyt szybkie wychładzanie i skurcze chłodnicze etc.

Systemy jakości są po to aby określać dokładnie wymagania dla każdego etapu produkcji kluczowe dla końcowej jakości mięsa i satysfakcji konsumenta. W systemie QMP ogromny nacisk kładziony jest na jakość żywca, wolny wybieg, naturalne pasze i wysoki standard dobrostanu zwierząt (ponieważ jakość mięsa powstaje na polu, dalej można ją już tylko zepsuć). System umożliwia pełną identyfikację pochodzenia mięsa, sposobu chowu, płci, wieku bydła itp. A co najważniejsze dzięki identycznemu procesowi produkcji gwarantuje powtarzalność produktu, stały poziom jakości bez niespodzianek.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (32 899) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 199)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH