Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

QFG rozpoczyna budowę nowej ubojni drobiu w Radomiu

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 30-03-2017, 14:18
QFG rozpoczyna budowę nowej ubojni drobiu w Radomiu
Jarosław Krzyżanowski, prezes QFG Food Sp. z o.o., fot. mat. pras.

W Radomiu powstanie nowoczesna ubojnia drobiu. Inwestycja QFG Food ma docelowo zapewnić nawet 600 nowych miejsc pracy. Prace budowlane mają ruszyć w kwietniu 2017, a oddanie ubojni planowane jest na pierwszą połowę 2018 roku.

Jest to trzeci tego rodzaju przypadek w Radomiu, gdy specjalną strefą ekonomiczną obejmowane są tereny należące do przedsiębiorstw prywatnych.

22 marca 2017 r. Agencja Rozwoju Przemysłu SA wydała firmie QFG Food Sp. z o.o. zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie Radomskiej Podstrefy Tarnobrzeskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Inwestycja zlokalizowana będzie przy ul. Energetyków w Radomiu. W zakładzie wykorzystane zostaną zaawansowane technologie uboju i rozbioru, pozwalające na uzyskanie docelowej wydajności nawet 270 tys. sztuk na dobę. Uwzględniają one też normy unijnego rozporządzenia dotyczącego dobrostanu zwierząt oraz zostały uzgodnione i zaakceptowane przez Powiatowego Lekarza Weterynarii.

- Rozpoczęcie prac budowlanych planowane jest na kwiecień 2017 roku, a ich wykonanie powierzymy radomskiej firmie ROSA-BUD – mówi Jarosław Krzyżanowski, prezes QFG Food Sp. z o.o. - Zgodnie z wydanym zezwoleniem minimalna wartość inwestycji szacowana jest na 90 mln zł, a najmniejsze możliwe zatrudnienie to 50 osób. Nasze plany sięgają jednak znacznie dalej. Docelowo chcemy, by w zakładzie znalazło pracę nawet 600 osób, a inwestycja wyniosła około 170 mln zł. – dodaje.

QFG specjalizuje się w wytwarzaniu convenience food, czyli tzw. „żywności wygodnej”, gotowej do spożycia bezpośrednio po podgrzaniu. W ofercie znajdziemy między innymi chłodzone, mrożone, sterylizowane i pasteryzowane dania z drobiu, wieprzowiny, wołowiny lub baraniny. Przygotowane w próżniowej technologii długiego gotowania sous-vide, a także panierowane, marynowane i formowane. Głównymi odbiorcami wyrobów QFG są sieci handlowe i gastronomiczne. Około 80% produkcji trafia na rynki europejskie, pozostała część do Polski.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Xyz 01-04-2017, 19:49:
Niech budują! Trzymam kciuki.. kolejny podmiot do sprzedania
  • Kr@k 01-04-2017, 07:40:
Kolejna ubojnia jest zbędna!
  • Czytelnik 31-03-2017, 17:49:
jak można mordować 270 tys. sztuk na dobę ? jak można zajmować się tak nieetycznym biznesem gdy mięso nie jest potrzebne człowiekowi w dzisiejszych czasach zupełnie ?!

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 416) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH