Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Raport: Produkcja drobiu rośnie, ale nie tak szybko jak w poprzednich latach

  • Autor: PAP
  • Data: 19-06-2013, 08:33

Według najnowszych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2013 r. światowa produkcja drobiu wzrośnie o 1,8 proc. do 106,4 mln ton. Jednak produkcji tego gatunku mięsa nie będzie rosła tak szybko jak w poprzednich latach.

Chiny, obecnie drugi w skali globu producent drobiu, ma problemy z produkcją, co jest związane z przymusowym ubojem i ograniczeniami sprzedaży detalicznej po epidemii ptasiej grypy H7N9, jaka miała miejsce w marcu br. w tym kraju. Epidemia podważyła zaufanie konsumentów do mięsa drobiowego, co przełożyło się na obniżenie popytu. W tego powodu - zdaniem eksportów - chińska produkcja pozostanie prawdopodobnie na poziomie z roku ubiegłego, podczas, gdy wcześniej prognozowano 2,6 proc. wzrost - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA) powołując się na raport FAO.

O 1,6 proc. prawdopodobnie zwiększy się produkcja drobiu w Stanach Zjednoczonych, ze względu na wzrost cen żywca i redukcji cen pasz. Większa produkcja spodziewana jest w tym roku również m.in. w UE (+1,5 proc.), Brazylii (+1,8 proc.), Rosji (+3,2 proc.) i Indiach (+7,3 proc.). W grupie dwudziestu największych światowych producentów, nieznaczny spadek produkcji prognozowany jest jedynie w Japonii (o 0,7 proc.), z uwagi na nadpodaż tego mięsa.

Mięso drobiowe ma największy udział w handlu mięsem ogółem - ok. 45 proc. Pomimo podwojenia poziomu sprzedaży drobiu w ciągu ostatniej dekady, od 2010 roku spadła dynamika wzrostu eksportu. W ocenie analityków w 2013 r. wyeksportowane zostanie 13,3 mln ton.

Największym importerem drobiu są kraje azjatyckie, w tym m.in. Arabia Saudyjska, Wietnam, Irak, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Kazachstan, które i w tym roku zwiększą swoje zakupy o 0,6 proc. Mniej natomiast sprowadzi drobiu Japonia i Korea Płd. z uwagi na nadpodaż, a także Chiny ze względu na niższy wzrost spożycia.

Znacznie więcej tego mięsa kupią kraje afrykańskie (o 6 proc.), m.in. RPA, Angola, Benin, Ghana i Egipt, gdzie wzrost dochodów ludności sprzyja większej konsumpcji.

Według FAO, Rosja zwiększy w tym roku import drobiu zaledwie o 1 proc., głównie z uwagi na wzrost produkcji krajowej oraz umowy handlowe z Ukrainą i Białorusią. A UE zmniejszy import o 2,3 proc.

Najwięksi światowi eksporterzy mięsa drobiowego (Brazylia, USA i Chiny), którzy łącznie odpowiadają za niemal trzy czwarte globalnej sprzedaży, w tym roku zwiększą ją nieznacznie. Natomiast więcej niż w poprzednich latach wywiozą drobiu: Tajlandia, Argentyna, Turcja, Chile, Ukraina i Białoruś.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH