REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Raport WHO uderza w branżę mięsną. Wędliny powodują raka!

  • Autor: portalspozywczy.pl/ gazeta.pl
  • Data: 26-10-2015, 13:37
Raport WHO uderza w branżę mięsną. Wędliny powodują raka!
(fot. PTWP)

Jedzenie kiełbasy, szynki i innych przetworów mięsnych powoduje raka jelita grubego. Spożywanie czerwonego mięsa "prawdopodobnie" również – poinformowała w poniedziałek Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).

REKLAMA

Stanowisko organizacji bazuje na ekspertyzach przygotowanych przez International Agency for Research on Cancer (IARC), która przeprowadziła ponad 800 badań na temat związku między dietą mięsną a nowotworami.

- Spożycie przetworów mięsnych jest w skali globalnej wysokie, co ma wpływ na częstotliwość występowania raka. Oznacza to, że sprawa ma znaczenie dla zdrowia publicznego - komentuje Kurt Straif, urzędnik IARC.

Jednocześnie przyznaje, że ryzyko zachorowania na raka od zjedzenia przetworzonego mięsa jest statystycznie małe, ale "wzrasta wraz z ilością spożywanego mięsa". - Każde 50 gram spożywanych codziennie przetworów mięsnych zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 proc. – wyjaśnia Straif.

Raport zawiera też stwierdzenie, że czerwone mięso jest "prawdopodobnie rakotwórcze". Istnieją "ograniczone" dowody na to, że spożywanie 100 g mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka o 18 proc. Rakotwórcze związki powstają zwłaszcza podczas obróbki mięsa w wysokich temperaturach, np. podczas smażenia lub pieczenia na grillu. W klasyfikacji IARC czerwone mięso znalazło się w kategorii "Grupa 2A: substancje prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka".

WHO dodaje jednak, że mięso ma istotne walory zdrowotne. Jest ważnym źródłem żelaza, cynku i witaminy B12.

Nie oznacza to, że jedząc szynkę od czasu do czasu, zapadniemy na nowotwór jelita grubego, a eksperci komentują, że nie oznacza to, że należy natychmiast odstawić mięso i wędliny. Jeśli jednak jemy ich bardzo dużo, warto zastanowić się nad ich ograniczeniem.

- Zdrowa dieta polega przede wszystkim na umiarkowaniu - mówi prof. Tim Key z Uniwersytetu Oksfordzkiego i Cancer Research UK.

Szacuje się, że spożycie wędlin odpowiada za 34 tys. śmierci z powodu nowotworów rocznie. To znacząco mniej niż 600 tys. zgonów spowodowanych przez nowotwory wywołane spożyciem alkoholu czy milion spowodowanych paleniem tytoniu

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Piotr 02-11-2015, 09:33:
Kiedy w pogoni za zyskiem granice naturalnego wzrostu i poprawy jakości zastały osiągnięte do gry wkroczyła chemia mamy tanio ,dużo ,smacznie ,aleczy zdrowo ale czy
  • Qtas 29-10-2015, 11:32:
Nie dziwie sie, jak do miesa dodaje sie teraz ogromne ilosci azotynow, glutaminianu, sztucznych aromatow.....etc A w paszy dla zwierzat jest sama chemia, zeby szybciej tyly i zbieraly wode. To nie to co kiedys, kurka latala sobie po podworku, skubnela troszke trawki, ziarenka, do ubicia i na stol bez dodawania ulepszaczy.
  • XXX 28-10-2015, 14:17:
Dinozaury też panowały przez wiele wieków i w końcu ich czas się skończył.

Zobacz wszystkie komentarze (7)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 305) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH