Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rejestracja systemu System QAFP na ukończeniu

  • Autor: UPEMI
  • Data: 11-09-2009, 16:19
Rejestracja systemu System QAFP na ukończeniu
Wiesław Różański, prezes UPEMI

Dobiega końca proces rejestracji Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności przygotowany przez UPEMI Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Powstało narzędzie, dzięki któremu wszyscy uczestnicy lancucha produkcyjnego moga zagwarantować klientowi końcowemu najwyższą jakość mięsa kulinarnego.

Przedstawiając „System Gwarantowanej Jakości QAFP" autorzy zdają sobie sprawę, że nie istnieje jeden - uniwersalny standard, który jest w stanie spełnić wszystkie kryteria holistycznego podejścia do jakości i bezpieczeństwa artykułów rolno-spożywczych. Dlatego też, podjęto działania dla ustanowienia takiego systemu, w którym poprzez zdefiniowane i nadzorowane kryteriów i warunków produkcji, zapewni się wysoką, powtarzalną i wiarygodną jakość artykułów rolno-spożywczych. W „Systemie QAFP" w oparciu o solidną i dostępną wiedzę naukową, zostały wyznaczone weryfikowalne kryteria i warunki, których spełnienie pozwala na zachowanie jakości i bezpieczeństwa w każdym z ogniw łańcucha żywnościowego. Kryteria te, będą podlegały ciągłemu procesowi doskonalenia i definiowania wraz z rozwojem wiedzy i doświadczenia w tym zakresie.

Uczestnicy systemu tworzą docelowo spójny, specyficzny i jednolity łańcuch żywnościowy poczynając od: producentów materiału hodowlanego i rozmnożeniowego, producentów pasz i produktów pierwotnych, gospodarstw rolnych, przetwórców, operatorów logistyki aż do sfery detalicznego zbytu produktów i usług żywieniowych. Do systemu mogą również należeć organizacje świadczące usługi związane z poszczególnymi działaniami łańcucha żywnościowego.

- Atutem Systemu QAFP jest fakt, iż odpowiada on w swoich wymaganiach na najbardziej nurtujące problemy w zakresie produkcji mięsa wieprzowego, od wielu lat podnoszone w dyskusjach branżowych, zarówno na poziomie uniwersyteckim, jak i wśród producentów - mówi Wiesław Różański, prezes UPEMI.

- Nie sposób, bowiem lekceważyć wyników badań, które wskazują, iż głównym problemem jest występowanie wad technologicznych spowodowanych czynnikami genetycznymi, żywieniowymi, osłabieniem odporności na stres związany z obrotem towarowym zwierzętami oraz przygotowaniem ich do uboju. Badania m.in. Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego jednoznacznie wykazały, że znaczna część tusz wieprzowych w Polsce jest obarczonych wadami jakościowymi dyskwalifikującymi lub znacznie ograniczającymi możliwość ich wykorzystania w produkcji kulinarnego mięsa wieprzowego. Celem System jest, zatem kontrola punktów krytycznych w całym łańcuchu produkcji (od genetyki do momentu zakupu mięsa kulinarnego), który umożliwi jego uczestnikom istotne zmniejszenie częstości występowania przedmiotowych wad a kupującemu zapewni możliwość oceny jakości przy zastosowaniu bardzo prostych i stosowanych w szeregu krajach metod. Tym samym uzyska się istotne podwyższenie jakości handlowej, zdrowia publicznego oraz dobrostanu zwierząt a producentom dobrej jakości kulinarnego mięsa wieprzowego, dodatkowy zysk - wyjaśnia Różański.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 640) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.