Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rekordowa produkcja mięsa drobiowego. Eksport ciągle rośnie

  • Autor: portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 29-12-2015, 13:42
Rekordowa produkcja mięsa drobiowego. Eksport ciągle rośnie
W październiku bieżącego roku zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające minimum 50 stałych pracowników osiągnęły rekordowo wysoki poziom produkcja mięsa drobiowego, który wyniósł 201 tys. ton

W październiku bieżącego roku zakłady przemysłu drobiarskiego, które zatrudniają 50 i więcej stałych pracowników osiągnęły rekordowo wysoki poziom produkcji mięsa drobiowego - wyniósł on 201 tys. ton i był wyższy od odnotowanego we wrześniu 16,9 proc. - wynika z danych opublikowanych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na łamach Rynku Rolnego.

W porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego produkcja mięsa drobiowego wzrosła w październiku aż o 12,3 proc. W okresie pierwszych dziesięciu miesięcy tego roku przemysłowa produkcja mięsa drobiowego zwiększyła się o 134 tys. ton, to jest o 8,3 proc. 

Z danych IERiGŻ wynika, że w analizowanym okresie (od stycznia do października) eksport polskiego mięsa drobiowego  wzrósł łącznie o 14,6 proc., czyli 75 tys. ton. Tym samym sprzedaż zagraniczna odpowiadała za 34 proc. przemysłowej produkcji drobiu wytwarzanej w średnich oraz dużych zakładach. 

Jednocześnie import zmniejszył się o 4,6 proc., to jest około 1,3 tys. ton. W październiku sprzedaż zagraniczna okazała się wyższa o 3,7 proc. w porównaniu do roku ubiegłego i aż 14 proc. w porównaniu do września. Import okazał się mniejszy się o 5,6 proc.

Jak podkreślają eksperci IERiGŻ eksport był nadal głównym czynnikiem wpływającym na rozwój produkcji. W tym aspekcie istotna jest korzystna dla eksporterów dywersyfikacja rynku zbóż.

W analizowanym okresie poprawiły się także korzystne relacje cen polskiego oraz unijnego drobiu na rynku europejskim. Średnie ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Unii Europejskiej przewyższały w październiku o 49,4 proc. polskie ceny wyrażone w euro. W analogicznym okresie roku ubiegłego były one wyższe o 47,6 proc. W świetle danych IERiGŻ przeciętna cena sprzedaży kurcząt w 28 krajach Unii Europejskiej wzrosła łącznie o 1,2 proc. Polski drób okazał się tańszy o 0,1 proc. Ceny sprzedaży drobiu okazały się niższe m.in. w Niemczech, Czechach (aż o 18,2 proc.), na Węgrzech oraz w Holandii, wzrosły natomiast we Francji oraz i w Hiszpanii.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 463) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH