Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rekordowa wartość unijnego eksportu żywności w 2016 roku

  • Autor: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej
  • Data: 13-03-2017, 16:32
Rekordowa wartość unijnego eksportu żywności w 2016 roku
fot. shutterstock

W 2016 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych ze Wspólnoty osiągnęła rekordową sumę 130 mld 737 mln EUR, przewyższając o 1,3 proc. lub 1 mld 708 mln EUR wartość eksportu rok wcześniej. Pod względem struktury towarowej, największy wzrost wartości wywozu dotyczył wieprzowiny - informuje FAMMU/FAPA.

Największy wzrost wartości wywozu tych towarów odnotowano w przypadku eksportu do Stanów Zjednoczonych (+1 mld 258 mln EUR) oraz Chin (+1 mld 60 mln EUR), ale także do Japonii (+414 mln EUR), Wietnamu (+348 mln EUR), Maroka (+263 mln EUR), Korei Południowej (+230 mln EUR), Izraela (+229 mln EUR), Australii (+197 mln EUR) oraz Szwajcarii (+155 mln EUR).

Redukcję wartości eksportu odnotowano natomiast do Hongkongu (-799 mln EUR), Algierii (-624 mln EUR) oraz do Egiptu (-474 mln EUR). W tym samym okresie wartość importu towarów rolno-spożywczych do Wspólnoty obniżyła się o 1,5% do 111 mld 945 mln EUR. Tym samym nadwyżka w handlu omawianymi towarami osiągnęła poziom 18 mld 792 mln EUR wobec 15 mld 349 mln EUR w 2015 r.

Pod względem struktury towarowej, największy wzrost wartości wywozu dotyczył wieprzowiny (+1 mld 282 mln EUR), podrobów, tłuszczów zwierzęcych oraz innego mięsa (+530 mln EUR), oliwy z oliwek (+425 mln EUR), żywności dla dzieci (+337 mln EUR), wina (+320 mln EUR), świeżych warzyw (+259 mln EUR), przetworów owocowych i warzywnych (+256 mln EUR), żywych zwierząt (+226 mln EUR), karmy dla zwierząt (+207 mln EUR) oraz masła (+132 mln EUR).

Obniżyła się zaś wartość wywozu skór i skórek o 41% lub 1,2 mld EUR, innego zboża niż pszenica i ryż o 36% lub 1,1 mld EUR, pszenicy o 13% lub 813 mln EUR, proszku mlecznego o 15% lub 631 mln EUR oraz mięsa drobiu o 10% lub 165 mln EUR.

W imporcie tych towarów do Unii dominowały inne produkty niż podstawowe, jak: owoce tropikalne oraz inne owoce, kawa, herbata, makuchy, olej palmowy oraz soja. W 2016 r. wartość importu ziarna kakaowego zwiększyła się o 15% lub 615 mln EUR, olejów roślinnych (innych niż olej palmowy i oliwa z oliwek) o 21% lub 399 mln EUR, świeżych warzyw o 7% lub 319 mln EUR, owoców cytrusowych o 17% lub 297 mln EUR, a oleistych innych niż soja o 8% lub 236 mln EUR.

Obniżyła się zaś wartość importu makuchów (o 14% lub 1,2 mld EUR), kawy i herbaty (o 6,5% lub 523 mln EUR), tytoniu (o 15% lub 402 mln EUR), oliwy z oliwek (o 52% lub 375 mln EUR), a także pszenicy (o 22% lub 349 mln EUR).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH