Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rekordowe ceny łososia zmienią polską branżę przetwórstwa ryb?

Norweski łosoś bije cenowe rekordy, więc polskich przetwórców czeka trudny rok. To szansa dla pstrąga tęczowego i dorsza atlantyckiego - pisze "Puls Biznesu".

Rekordowe ceny łososia zmienią polską branżę przetwórstwa ryb?
Łosoś norweski coraz droższy; Fot. ŁR (portalspozywczy.pl)

"Łosoś norweski najdroższy od 30 lat", "czteroipółkilogramowa ryba kosztuje więcej niż baryłka norweskiej ropy" - emocjonują się media piszące o rybnym biznesie: portale Undercurrentnews i iFinnark oraz dziennik ekonomiczny "Dagens Næringsliv". Piszą też o zwolnieniach grupowych u największych producentów, m.in. Marine Harvest, Cermaw, SalMar i Leroy Seafood Group, wynikających z łososiowej posuchy, która przyczyniła się też do wzrostu cen. Brak ryb do odławiania w Norwegii, która jest czołowym dostawcą surowca, odczuwają Polacy - czołowi przetwórcy łososia - czytamy w "PB".

Przetwórcy są zgodni, że tak znaczny wzrost cen może nieco wyhamować rosnący krajowy popyt na norweską rybę. Choć kilkuletni trend jest wzrostowy, w ostatnim czasie polska konsumpcja łososia raz rosła, raz spadała. W ubiegłym roku Polak zjadł średnio 1,15 kg tej ryby wobec 1,33 kg rok wcześniej. Taki wynik daje łososiowi czwarte miejsce w rankingu popularności — po mintajach, śledziach i dorszach. 

Adam Basałaj, dyrektor zarządzający Espersen Polska, spodziewa się, że jeśli ceny będą rosnąć, przetasowania w strukturze spożycia będą silniejsze — oczywiście na niekorzyść łososia. Jego zdaniem, kolejny wzrost ceny skłoni konsumentów do poszukiwania zamienników. Zyskają przede wszystkim pstrąg tęczowy i dorsz atlantycki, zaliczane do ryb z wyższej półki.

Czytaj więcej w "Pulsie Biznesu".

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

łosoś norweski RSS ALERT    /    ceny łososia RSS ALERT    /    przetwórstwo łososia RSS ALERT    /    Adam Basałaj RSS ALERT    /    przetwórstwo ryb RSS ALERT    /    Espersen RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.94.202.6
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.