REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rekordowe ceny surowca dla zakładów mięsnych

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 19-02-2009, 13:02
Rekordowe ceny surowca dla zakładów mięsnych

W styczniu podrożał w skupie drób i bydło rzeźne, potaniała trzoda chlewna, ale bardzo nieznacznie. Ceny wszystkich trzech gatunków żywca są na rekordowo wysokich poziomach jak dla stycznia. Niewątpliwie na umocnienie cen wpływ miało osłabienie się złotego wobec euro i dolara oraz w przypadku trzody chlewnej wyjątkowo niskie pogłowie.

REKLAMA

W środę GUS opublikował dane o cenach produktów rolnych za styczeń. Za kilogram żywca wieprzowego w skupie przeciętnie płacono 4,43 PLN wobec 4,50 PLN w grudniu. Miesiąc temu przewidywaliśmy, że cena ukształtuje się na poziomie 4,35-4,45 PLN/kg. Wprawdzie trzoda nieznacznie potaniała, ale styczniowa cena była o 27 proc. wyższa niż przed rokiem i o 31 proc. wyższa niż przeciętnie w tym miesiącu w latach 2004-08.

W styczniu po raz pierwszy od pół roku wzrosły ceny skupu drobiu rzeźnego. Średnia cena wyniosła 3,28 PLN/kg wobec 3,15 PLN/kg w grudniu. Oznacza to, że drób jest o 11 proc. droższy niż przeciętnie w styczniu w ostatnich pięciu latach. Jest też o 2 proc. droższy niż przed rokiem. Warto zauważyć, że w stosunku do ubiegłego roku przeciętna cena pasz dla drobiu notowana przez MRiRW spadła o 18 proc.

Styczeń był trzecim z rzędu miesiącem wzrostu cen skupu bydła rzeźnego (bez cieląt). Tym razem jednak ceny wzrosły wyjątkowo mocno osiągając poziom 4,25 PLN/kg wobec 4,13 PLN/kg miesiąc wcześniej. Tylko raz w historii cena skupu bydła była wyższa, ale nigdy nie była tak wysoka w styczniu. Jednocześnie był to najszybszy miesięczny wzrost ceny od sierpnia 2007 roku.

Na dobrą sytuację producentów żywca wpłynęło osłabienie złotego wobec głównych walut. Niski kurs złotego zahamował dużą część importu surowego mięsa wieprzowego do przetwórstwa z Danii, Niemiec i Holandii. Cena tego towaru stała się znacznie mniej atrakcyjna dla polskich odbiorców niż jeszcze na jesieni ubiegłego roku. Wówczas zakłady bez większych problemów mogły niższą podaż surowca krajowego uzupełniać importem.

Jednocześnie polskie mięso stało się bardzo konkurencyjne cenowo dla odbiorców w Europie Zachodniej i w niektórych krajach Europy Środkowej (tam gdzie kurs walutowy jest związany z kursem euro, albo tam gdzie kurs walutowy osłabiał się wolniej niż w Polsce). Ma to szczególne znaczenie dla producentów bydła i wołowiny, gdyż około 60 proc. produkowanej w Polsce wołowiny jest eksportowane. Na zwiększeniu eksportu w dużej mierze na pewno skorzysta również sektora drobiu. Na rynkach zagranicznych w latach 2007-08 było lokowane około 25-30 proc. polskiej produkcji.

Wydaje się prawie pewne, że ceny skupu wszystkich trzech gatunków żywca umocnią się również w lutym. Dopóki będzie się utrzymywał niski kurs złotego do euro oraz niskie pogłowie trzody, ceny mogą nadal rosnąć. W tych warunkach powodzenie zakładów mięsnych będzie w dużej mierze zależało od tego czy będą umiały wykorzystać nadarzającą się okazję po stronie eksportu.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 495) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH