Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rekordowo mało trzody chlewnej

  • Autor: BGŻ
  • Data: 24-09-2008, 13:42

Dane GUS odnośnie pogłowia trzody chlewnej według stanu na koniec czerwca potwierdzają wcześniejsze doniesienia o szybkiej likwidacji stad. Pogłowie ogółem wyniosło 15,43 mln sztuk, czyli aż o 15 proc. mniej niż przed rokiem. Ostatnio taka wielkość pogłowia była notowana w Polsce w 1984 roku. Pogłowie loch ogółem spadło do 1,367 tys. szt. w porównaniu z 1,767 tys. szt. przed rokiem, czyli aż o 23 proc.. Tak dużej skali spadków nie notowano od lat. Można oczekiwać, że dopiero w nadchodzących miesiącach, rynek w pełni odczuje skalę redukcji pogłowia stada podstawowego (loch).

Zmniejszająca się podaż żywca wieprzowego na rynku wpływa na wyraźne umocnienie się jego cen obserwowane od połowy sierpnia. W drugim tygodniu września przeciętna cena skupu wzrosła o 13 gr/kg do 4,68 zł/kg, tj. prawie 3 proc. w relacji tygodniowej. Cena ta była 4 proc. wyższa niż przed miesiącem i aż o 25 proc. wyższa niż przed rokiem. Relacja cen skupu do targowiskowych cen żyta w minionym tygodniu uległa rozszerzeniu do 8,7:1 z 8,5:1 przed tygodniem i 6,0:1 przed rokiem.

Wraz z poprawiającymi się uwarunkowaniami produkcji trzody, kontynuowany jest trend wzrostowy cen prosiąt. W analizowanym tygodniu za prosię płacono średnio 123,62 zł/szt., tj. o ponad 5 proc. więcej w relacji tygodniowej oraz prawie 50 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku.

Poprawia się również sytuacja na rynku bydła, gdzie od miesiąca utrzymuje się wzrostowa tendencja cen. W drugim tygodniu września w skupie za żywiec wołowy płacono przeciętnie 4,27 zł/kg, tj. więcej o prawie 2 proc. w relacji tygodniowej oraz 3 proc. w relacji miesięcznej.

Gorsza sytuacja panuje na rynku drobiu, gdzie od trzech tygodni spadają ceny skupu kurcząt. Cena w drugim tygodniu wyniosła 3,16 zł/kg w porównaniu do 3,18 zł/kg przed tygodniem i 3,30 zł/kg przed miesiącem. Ten poziom cen jest prawie o 1 proc. niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Jeszcze trudniejsza sytuacja panuje na rynku indyków. Mimo wzrostu o 5 proc. w relacji miesięcznej, cena skupu indorów jest nadal o 16 proc. niższa niż przed rokiem, co przy droższych paszach oznacza znaczne pogorszenie opłacalności chowu.

W drugim tygodniu września na europejskim rynku zanotowano lekki spadek cen trzody chlewnej o 0,2 proc. do 174,20 euro/100 kg. Duży wpływ na spadek ceny średniej miała obniżka w Niemczech o 2,1 proc. oraz w Holandii o 1,1 proc. Średnia cena skupu bydła spadła o 1,0 proc., natomiast brojlerów o 1,4 proc. Częściowo za spadki cen na unijnych rynkach mięsa może być odpowiedzialne ograniczenie popytu ze strony Rosji.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 019) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH