Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Relacje w łańcuchu dostaw wieprzowiny można uzdrowić

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 17-06-2015, 20:49
Relacje w łańcuchu dostaw wieprzowiny można uzdrowić
(fot. Paweł Pawłowski, zelaznastudio.pl)

Powołanie niezależnej jednostki klasyfikacyjnej, integracja służb kontroli produkcji, jakości i bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dopracowanie zasad współpracy z nowoczesnymi kanałami dystrybucji produktów mięsnych – to niektóre z rekomendacji przygotowanych w ramach programu „Budowa poprawnych relacji między uczestnikami łańcucha dostaw produktów wieprzowych”.

Program powstał z inicjatywy Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej, przy udziale środowisk Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie a także zaangażowaniu praktyków rynku rolnego. Jego efektem jest m.in. przygotowanie jedenastu rekomendacji, które prezentujemy poniżej. Wskazują one na kluczowe obszary, w których należałoby wdrożyć zmiany bądź innowacje.

1. Powołanie niezależnej jednostki klasyfikacyjnej

Zgodnie z klasyfikacją tusz EUROP, oceniana jest jedynie masa i tzw. mięsność, natomiast nie określa się stopnia występowania wad technologicznych mięsa, co z kolei dla usprawnienia funkcjonowania rynku jest niezbędne. Dlatego korzystne byłoby powołanie zespołu do opracowania zasad klasyfikacji w skład którego weszliby przedstawiciele producentów i przetwórców. System kwalifikacyjny winien być możliwie koherentny wobec wdrażanych systemów jakości (np.: QAFP).

2. Integracja służb kontroli produkcji, jakości i  bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego

W obecnym stanie faktycznym i prawnym kompetencje organów kontroli w dużym stopniu się pokrywają. Nierzadko pomiędzy organami brak jest odpowiedniej wymiany informacji, co w skrajnych wypadkach prowadzi do wydawania nawet sprzecznych decyzji kontrolnych. Stąd rekomendacja dokonania zmian legislacyjnych w zakresie struktury organów kontroli tego obszaru i doprowadzenia do powołania jednej instytucji skupiającej w sobie kompetencje obecnych instytucji kontrolnych.

3. Powstanie elektronicznej giełdy towarowej tusz i systemu rejestru ich jakości

Wymiana tusz w obecnym stadium rozwoju rynku wieprzowiny w Polsce jest realizowana w oparciu o pośredników, którzy będąc wyspecjalizowanymi przedsiębiorcami są zdolni, przy braku innych dostępnych na rynku instrumentów pozyskać jednolite pod względem jakościowym partie surowca. Jednocześnie działania pośredników hamują procesy integracyjne producentów i mają znaczący wpływ na kształtowanie cen rynkowych.

Stworzenie elektronicznej giełdy towarowej tusz i systemu rejestru ich jakości pozwoliłoby wykorzystać finansowe instrumenty pochodne między innymi w oparciu o grupy producenckie; co z kolei miałoby wpływ na siłę finansową branży. Wprowadzenie takiej platformy skorelowane być winno z utworzeniem systemu kwalifikacyjnego, o którym mowa w rekomendacji 1.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Ktoś 17-06-2015, 22:43:
Można jeszcze prościej: przywrócenie i obowiązkowe stosowanie Polskich Norm (ujednolicenie produkcji), odtworzenie PGR-ów (produkcja żywca wieprzowego) oraz Zjednoczeń w przemyśle mięsnym (w tzw. kupie siła), wzmocnienie i rozwój sklepów "Społem", powrót do gospodarki nakazowo-rozdzielczej i cen urzędowych. Pewno na jedno wyjdzie, a model już sprawdzony więc nie trzeba wymyślać niczego od nowa. Najśmieszniejsze w tym wszystkim, że takie zasady funkcjonowania czyniły z nas potęgę nie tylko europejską, ale także światową. A ostatnie kilkanaście lat tzw. wolności gospodarczej i handlowej, uszczupliły ją z grubsza o jakieś 40% i końca regresu nie widać. Może nie są to więc całkiem niedorzeczne pomysły i warto nieco "ograniczyć" wolność, dla lepszych efektów gospodarczych, na których zyskałby każdy obywatel?

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 876) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH