Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Relatywnie niskie ceny wieprzowiny zwiększyły jej spożycie

  • Autor: Jakub Olipra, Credit Agricole Bank Polska S.A.
  • Data: 31-08-2016, 17:46
Relatywnie niskie ceny wieprzowiny zwiększyły jej spożycie
Jakub Olipra z Credit Agricole Bank Polska S.A. /fot. CA

GUS opublikował dziś dane o spożyciu niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2015 r. Są to dane bilansowe, które obejmują roczne spożycie zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w gastronomii oraz w placówkach żywienia zbiorowego - wyjaśnia Jakub Olipra, ekonomista, Credit Agricole Bank Polska S.A.

- W danych na szczególną uwagę zasługuje pierwsze od 2009 r. obniżenie spożycia drobiu o 3,9 proc. do 27,1 kg, przy jednoczesnym wzroście konsumpcji wieprzowiny o 5,9 proc. do 41,4 kg. W naszej ocenie jest to efekt obserwowanej w 2015 r. poprawy relatywnej konkurencyjności cenowej wieprzowiny względem drobiu. Spożycie wołowiny zmniejszyło się w 2015 r. o 25 proc. do 1,2 kg, co wskazuje na coraz mniejsze znaczenie tego gatunku mięsa w strukturze spożycia - mówi Jakub Olipra, ekonomista, Credit Agricole Bank Polska S.A.

Dodaje, że biorąc pod uwagę zmiany strukturalne popytu na mięso w Polsce (rosnący popyt na białe mięso kosztem czerwonego mięsa) oraz obserwowany w ostatnich miesiącach silny wzrost cen skupu żywca wieprzowego (por. AGROpuls z 19.08.2016) można oczekiwać, że odnotowany w 2015 r. spadek konsumpcji drobiu był przejściowy.

- W efekcie oczekujemy, że w kolejnych latach udział drobiu w strukturze spożycia mięsa w Polsce będzie się zwiększał kosztem wieprzowiny oraz wołowiny - prognozuje Jakub Olipra.

Podkreśla, że w strukturze danych warto zwrócić uwagę również na kontynuację wzrostu spożycia owoców (wzrost o 12,8 proc. do 53 kg) i warzyw (wzrost o 1,0 proc. do 105 kg). Jednocześnie utrzymuje się trend wzrostowy konsumpcji bilansowej mleka (wzrost o 3,9 proc. do 213 l) i masła (wzrost o 7,1 proc. do 4,5 kg).

- Na uwagę zasługuje również kontynuacja trendu spadkowego widocznego w przypadku produktów zbożowych (spadek o 2,8 proc. do 103 kg) oraz ziemniaków (spadek o 1,0 proc. do 100 kg). W porównaniu do 2000 r. konsumpcja w tych kategoriach zmniejszyła się odpowiednio o 14,2 proc. i 25,4 proc. Tym samym istnieje niskie prawdopodobieństwo odwrócenia tej tendencji w najbliższych latach - tłumaczy ekonomista Credit Agricole Bank Polska S.A.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 138) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH