Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Res-Drob zwiększa produkcję o ponad 30 proc.

  • Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
  • Data: 14-01-2013, 11:02
Res-Drob zwiększa produkcję o ponad 30 proc.

Rzeszowskie Zakłady Drobiarskie Res-Drob planują w 2013 r. zwiększyć produkcję o 33 proc. Aby to osiągnąć, firma będzie skupować więcej kurcząt od hodowców z południowo-wschodniej Polski. Producent chce też wiązać się z dostawcami na dłużej za pomocą wieloletnich umów, w których gwarantuje odbiór i stabilne ceny drobiu.

Res-Drob to największy producent mięsa drobiowego na Podkarpaciu i jedna z największych tego typu firm w Polsce. Obecnie skupuje do 70 proc. kurczaków hodowanych na Podkarpaciu, zaopatruje się także w Małopolsce, na Lubelszczyźnie i Śląsku, w woj. Świętokrzyskim, na Mazowszu i w Łódzkiem. W 2012 roku zakłady skupiły ok. 18 milionów kurczaków, w 2013 planują 24 miliony, zwiększając dzienny ubój z 80 tysięcy do 100 tysięcy sztuk.

Firma, poprzez wieloletnie umowy z hodowcami, chce też wpłynąć na ustabilizowanie cen skupu kurczaków, aby wahania między okresami gdy podaż drobiu rośnie lub spada, nie były tak duże jak teraz. - Proponujemy hodowcom elastyczne umowy, w których gwarantujemy odbiór kurczaków i dajemy trzy warianty cen do wyboru: stabilną cenę kontraktacyjną, bardzo zmienną ceną wolnorynkową lub ceną średnią, która jest wypadkową pomiędzy kontraktacyjną i wolnorynkową - tłumaczy Piotr Fornal, dyrektor działu surowcowego w Res-Drobie.

Dziś na umowy kontraktacyjne zdecydowało się 67 proc. dostawców rzeszowskich zakładów (w sumie firma współpracuje z około 190 właścicielami ferm). - Chcemy hodowców przekonać, że w skali roku kontrakt daje wyższą rentowność, mimo że w poszczególnych miesiącach ceny skupu na wolnym rynku mogą być chwilowo wyższe, potem jednak spadają, a u nas cena jest stabilna - zapewnia Piotr Fornal.

Res-Drob działa na rynku od ponad 60 lat, ale intensywny rozwój firmy zaczął się pięć lat temu po generalnej modernizacji rzeźni, w wyniku której zakłady zaczęły notować średnio 40-procentowe wzrosty rocznej produkcji.

Obecnie 40 proc. mięsa Res-Drob eksportuje do Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Czech, Słowacji, Bułgarii i Rumunii, a także do Wietnamu, Hong Kongu i do krajów Afryki środkowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Pasikonik1 11-02-2013, 22:28:
Taki piekny export a ceny skupu zywca jak w Bangladesz sprzedaja czy oddaja towar?
  • HE 17-01-2013, 14:10:
Na kontrakcie to chyba z pół roku będziecie mieli termin do zapłaty. W końcu trzeba czyimiś pieniędzmi skredytować tą całą inwestycję. W banku kredyty drogie a u hodowców gratis i bez odsetek. I komornika nie wyślą bo się boja o kontrakt. Można ze dwie nowe ubojnie postawić i grosza nie wsadzić wystarczy nie płacić wiele miesięcy za żywiec.
  • Kurczak mały.. 14-01-2013, 11:22:
Boguś gratulacje.. Plan to jedno a wynik zweryfikuje plan..

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH