Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

RGŻ: na rynku brakuje wieprzowiny, ceny żywca wzrosną o kilkadziesiąt procent

  • Autor: Katarzyna Walterska,portalspozywczy.pl
  • Data: 19-05-2008, 19:27
RGŻ: na rynku brakuje wieprzowiny, ceny żywca wzrosną o kilkadziesiąt procent

Na rynku zaczyna brakować mięsa wieprzowego, dlatego przetwórcy skłonni są płacić coraz wyższe ceny. Wieprzowina może wkrótce zdrożeć nawet o kilkadziesiąt procent - uważają eksperci z Rady Gospodarki Żywnościowej.

W połowie maja żywiec kosztował średnio 3,80 zł za kilogram. W połowie kwietnia płacono za niego ok. 3,70 zł za kg, a rok wcześnie ponad 12 proc. mniej. Prof. Stanisław Zięba, przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej podkreślił, że należy spodziewać się mniejszej podaży tego mięsa, m.in. z powodu spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce.

Z prognozy Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że połowie 2008 roku pogłowie świń wyniesie w Polsce około 15,5 mln sztuk, podczas gdy w 2007 roku było to 17 mln sztuk. W 2007 roku ceny zbóż wzrosły o 60 proc. w porównaniu z 2006 rokiem a ceny trzody spadły o 23 proc.

- Takiego poziomu i takich relacji cen pasz do cen żywca wieprzowego nie zna powojenna historia Polski - powiedział prof. Zięba podczas posiedzenia Rady.

Również prof. Zygmunt Pejsak z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach podkreślił, że Polsce od wielu lat obserwuje się stagnację na rynku wieprzowiny. W ostatnich latach w Unii Europejskiej produkcja trzody chlewnej wzrosła o 5,7 proc. a w Polsce 0,15 proc. Zaznaczył, że na tle innych krajów jedynie 2 proc. światowej hodowli tuczników pochodzi z Polski. Zaznaczył, że import mięsa wieprzowego do Polski w ostatnim okresie zwiększył się, ponieważ mięso produkowane w innych krajach np. w Niemczech jest tańsze niż u nas.

- Wbrew temu, co twierdzą hodowcy trzody chlewnej, ceny w Polsce nie są takie konkurencyjne jak by się zdawało - dodał.

Bogumił Rój, wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus" podkreślił, że żadnego z rolników nie stać to na żeby budować na dużą skalę i hodować kilka tysięcy sztuk trzody. Przypomniał, że już na początku roku prognozował, że w tym roku zabraknie w Polsce około 4 mln tuczników. - Moja grupa producencka produkuje 20 tys. sztuk tuczników rocznie. Producenci musieli dopłacić 700 tys. zł do tej produkcji, gdyby doliczyć do tego inne koszty pośrednie to strata wyniosła około 1 mln 900 tys. zł. Już na poprzednim posiedzeniu Rady sygnalizowaliśmy, że konieczne jest wsparcie producentów - dodał.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH