REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

RGŻ: na rynku brakuje wieprzowiny, ceny żywca wzrosną o kilkadziesiąt procent

  • Autor: Katarzyna Walterska,portalspozywczy.pl
  • Data: 19-05-2008, 19:27
RGŻ: na rynku brakuje wieprzowiny, ceny żywca wzrosną o kilkadziesiąt procent

Na rynku zaczyna brakować mięsa wieprzowego, dlatego przetwórcy skłonni są płacić coraz wyższe ceny. Wieprzowina może wkrótce zdrożeć nawet o kilkadziesiąt procent - uważają eksperci z Rady Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

W połowie maja żywiec kosztował średnio 3,80 zł za kilogram. W połowie kwietnia płacono za niego ok. 3,70 zł za kg, a rok wcześnie ponad 12 proc. mniej. Prof. Stanisław Zięba, przewodniczący Rady Gospodarki Żywnościowej podkreślił, że należy spodziewać się mniejszej podaży tego mięsa, m.in. z powodu spadku pogłowia trzody chlewnej w Polsce.

Z prognozy Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że połowie 2008 roku pogłowie świń wyniesie w Polsce około 15,5 mln sztuk, podczas gdy w 2007 roku było to 17 mln sztuk. W 2007 roku ceny zbóż wzrosły o 60 proc. w porównaniu z 2006 rokiem a ceny trzody spadły o 23 proc.

- Takiego poziomu i takich relacji cen pasz do cen żywca wieprzowego nie zna powojenna historia Polski - powiedział prof. Zięba podczas posiedzenia Rady.

Również prof. Zygmunt Pejsak z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach podkreślił, że Polsce od wielu lat obserwuje się stagnację na rynku wieprzowiny. W ostatnich latach w Unii Europejskiej produkcja trzody chlewnej wzrosła o 5,7 proc. a w Polsce 0,15 proc. Zaznaczył, że na tle innych krajów jedynie 2 proc. światowej hodowli tuczników pochodzi z Polski. Zaznaczył, że import mięsa wieprzowego do Polski w ostatnim okresie zwiększył się, ponieważ mięso produkowane w innych krajach np. w Niemczech jest tańsze niż u nas.

- Wbrew temu, co twierdzą hodowcy trzody chlewnej, ceny w Polsce nie są takie konkurencyjne jak by się zdawało - dodał.

Bogumił Rój, wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus" podkreślił, że żadnego z rolników nie stać to na żeby budować na dużą skalę i hodować kilka tysięcy sztuk trzody. Przypomniał, że już na początku roku prognozował, że w tym roku zabraknie w Polsce około 4 mln tuczników. - Moja grupa producencka produkuje 20 tys. sztuk tuczników rocznie. Producenci musieli dopłacić 700 tys. zł do tej produkcji, gdyby doliczyć do tego inne koszty pośrednie to strata wyniosła około 1 mln 900 tys. zł. Już na poprzednim posiedzeniu Rady sygnalizowaliśmy, że konieczne jest wsparcie producentów - dodał.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 274) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH