Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rok 2018 może być trudniejszy dla producentów trzody niż 2017

- Rok 2018 dla producentów trzody chlewnej może być trudniejszy niż poprzedni ze względu na wzrost konkurencji na rynku światowym, co będzie powodować presję w kierunku spadku cen. Dodatkowo coraz większym problemem jest ASF, który rozprzestrzenia się nie tylko na terenie wschodnich województw Polski, ale również na Mazowszu - informuje Magdalena Kowalewska, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

Rok 2018 może być trudniejszy dla producentów trzody niż 2017
fot. shutterstock

Kowalewska zauważa, że w 2017 r. na rynku mięsa w Polsce w 2017 r. największe średnioroczne wzrosty cen odnotowano w przypadku trzody chlewnej.

- Jak wynika z danych MRiRW w 2017 r. przeciętna cena skupu trzody chlewnej wyniosła 5,20 zł/kg i była o 8,9% wyższa w porównaniu z 2016 r. Tendencje cenowe w pierwszej połowie były odmienne, od tej, którą mogliśmy obserwować pod koniec 2017. W pierwszej połowie roku utrzymywała się jeszcze tendencja wzrostowa cen i w ostatnim tygodniu czerwca średnio za kilogram trzody chlewnej płacono 5,74 zł (+10% r/r). W kolejnych miesiącach ceny zaczęły spadać i w drugiej połowie września ich poziom był już niższy niż w analogicznych miesiącach 2016 r. Tendencja spadkowa cen utrzymała się do końca 2017 r. i producenci trzody chlewnej zamknęli ubiegły rok uzyskując średnio 4,44 zł/kg żywca, czyli aż o 14% mniej r/r. - dodaje.

Analityk przypomina, że sytuacja na polskim rynku wieprzowiny w dużym stopniu uzależniona jest od tego, co dzieje się na rynku unijnym i światowym.

- Z danych Komisji Europejskiej wynika, że przeciętnie w ostatnim tygodniu 2017 r. w UE żywiec wieprzowy skupowano po 141 EUR/100 kg (masa tuszki, klasy S-E), czyli o ponad 5% taniej niż przed rokiem. Spadek cen był spowodowany głównie znacznym zmniejszeniem zakupów ze strony chińskich kontrahentów - dodaje.

Kowalewska zauważa, że w okresie pierwszych trzech kwartałów 2017 r. wolumen eksportu produktów wieprzowych z UE do Chin zmniejszył się aż o 30% do 1004 tys. t.

- Jak wynika z informacji FAO w 2017 r., ze względu na odbudowę pogłowia trzody chlewnej, Chiny zaimportowały o 14% mniej mięsa wieprzowego niż przed rokiem. W związku z tym w najbliższych miesiącach nie należy oczekiwać zwiększenia zakupów ze strony chińskich importerów - dodaje.

W ocenie analityka aktualnie brak jest czynników fundamentalnych, które świadczyły by o wzroście cen skupu żywca wieprzowego w 2018 roku.

- Jednocześnie oczekujemy poprawy bilansu handlowego mięsem wieprzowym, między innymi ze względu na możliwy wzrost eksportu. Jak wynika z danych MRiRW w okresie I-X 2017 r. z Polski wyeksportowaliśmy 398,5 tys. t mięsa wieprzowego, czyli o 10% więcej w ujęciu rocznym. W 2018 r. prawdopodobnie może utrzymać się wysoki popyt importowy ze strony Stanów Zjednoczonych, które w okresie pierwszych dziesięciu miesięcy 2017 r. zakupiły 49,4 tys. t mięsa wieprzowego, czyli aż o 85% więcej w relacji rocznej - dodaje.

BGŻ BNP Paribas uważa, że rok 2018 dla producentów trzody chlewnej może być trudniejszy niż poprzedni ze względu na wzrost konkurencji na rynku światowym, co będzie powodować presję w kierunku spadku cen.

- Dodatkowo coraz większym problemem jest ASF, który rozprzestrzenia się nie tylko na terenie wschodnich województw Polski, ale również na Mazowszu. Tylko w ciągu pierwszego tygodnia 2018 r. stwierdzono 2 nowe ogniska tej choroby u świń i aż 47 przypadków u dzików - mówi Kowalewska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ASF RSS ALERT    /    Magdalena Kowalewska RSS ALERT    /    BGŻ BNP Paribas RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2017 RSS ALERT    /    wieprzowina 2018 RSS ALERT    /    ASF w Polsce RSS ALERT    /    trzoda chlewna RSS ALERT    /    eksport wieprzowiny RSS ALERT    /    ceny trzody chlewnej RSS ALERT    /    ceny skupu trzody chlewnej RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.212.93.234
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.