Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rok 2019 może przynieść pierwszy w historii spadek produkcji mięsa drobiowego w Polsce

- Jeśli nie wydarzy się nic nieprzewidzianego, rok 2018 pozostanie pewnie na jakiś czas, a może i na dłużej, szczytowym osiągnięciem jeśli chodzi o wielkość produkcji mięsa drobiowego w Polsce - ocenia Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Rok 2019 może przynieść pierwszy w historii spadek produkcji mięsa drobiowego w Polsce
Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, fot. PTWP

W ocenie KIPDiP rok 2019 może przynieść pierwszy w historii spadek produkcji mięsa drobiowego w Polsce.

- Pozwalamy sobie na postawienie takiej prognozy na podstawie symptomów, jakie są widoczne na rynku drobiu w ostatnich dwóch latach. W roku 2017 produkcja mięsa drobiowego w naszym kraju była wyjątkowo słaba jeśli porównać ją z tym, do czego byliśmy przyzwyczajeni wcześniej. Dwa lata temu wzrost produkcji drobiu w Polsce wyniósł tylko nieco ponad 3,3 proc. podczas gdy wcześniej, w latach 2012 -2016, produkcja rosła rocznie o średnio dwucyfrowe wartości procentowe - dodaje.

Mariusz Szymyślik wskazuje, że choć nie ma jeszcze pełnych danych za rok 2018, najprawdopodobniej będzie on nieco lepszy niż rok 2017.

- Szacujemy, że produkcja mięsa drobiowego w 2018 r. wyniesie 5-6 procent. To i tak rewelacyjny rezultat, ponieważ jest dziełem przypadkowego zbiegu okoliczności na rynkach eksportowych. Sądzimy, że jeśli nie wydarzy się nic nieprzewidzianego, rok 2018 pozostanie pewnie na jakiś czas, a może i na dłużej, szczytowym osiągnięciem jeśli chodzi o wielkość produkcji mięsa drobiowego w Polsce - dodaje.

Szymyślik dodaje, że dla obserwatorów rynku oczywistym jest, że ewentualny spadek produkcji dotknie przede wszystkim segmentu kurcząt rzeźnych.

- Wytwarzanie mięsa z pozostałych gatunków drobiu może się dalej rozwijać, a w przypadku kaczek oraz gęsi mogą to być nawet dynamiczne wzrosty. Podobnie jak przed rokiem, podkreślamy, że nie spodziewamy się załamania rynku czy skokowych spadków produkcji w 2019 roku. Wydaje nam się jednak, że na dzisiaj najbardziej prawdopodobnym scenariuszem na czekające nas dwanaście miesięcy będzie kilkuprocentowe obniżenie produkcji (w stosunku do roku 2018) - dodaje.

Dyrektor KIPDiP przypomina, że rok 2018 zakończył się dla producentów żywca brojlerów kurzych małą katastrofą.

- Ceny skupu spadły poniżej kosztów produkcji dla większości hodowców. Spadek cen rozpoczął się we wrześniu i trwał do końca roku. Przyczyną takiego zachowania rynku było klasyczne niedostosowanie podaży do popytu. Przekładając to na rzeczywistość: producenci od początku drugiego kwartału 2017 roku oraz przez cały rok 2018 systematycznie zwiększali produkcję w odpowiedzi na rosnący popyt z krajów Unii Europejskiej. Problem jednak w tym, że popyt z UE osłabł we wrześniu 2018 roku, a zgłaszane z zagranicy oferty kupna były już mniej atrakcyjne cenowo. Na wspólnotowym rynku znów pojawiło się więcej dostaw z Brazylii, które dodatkowo były wspierane przez zakłady z Tajlandii oraz z Ukrainy. Mięso z wszystkich tych państw było i jest znacznie bardziej konkurencyjne cenowo niż drób wytwarzany w Polsce. Polskie drobiarstwo wpadło tym samym w pułapkę - mówi.

więcej informacji:

Mariusz Szymyślik RSS ALERT    /    KIPDiP RSS ALERT    /    Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz RSS ALERT    /    drobiarstwo RSS ALERT    /    branża mięsna RSS ALERT    /    produkcja drobiu RSS ALERT    /    drób RSS ALERT    /    drób 2018 RSS ALERT    /    drób 2019 RSS ALERT    /    brojlery RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • antykurzaj 2019-02-20 18:37:01
    Jako przedstawiciel oszukanej społeczności wsi w zach-pom. to miód na moje serce , ponieważ kilku cwaniaków po cichu ,bez konsultacji społecznych pobudowało wielkoprzemysłową fermę drobiu ok 365tys. sztuk w odległości mniej niż 200 metrów od nowo wybudowanych domów . Czas na was skur.syny !!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.126.29
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.