Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Rolnicy będą mogli sprzedawać samodzielnie wytwarzane wyroby mięsne

  • Autor: PAP
  • Data: 03-07-2014, 17:48
Rolnicy będą mogli sprzedawać samodzielnie wytwarzane wyroby mięsne
(fot. zelaznastudio.pl)

Ministerstwo rolnictwa planuje umożliwić rolnikom samodzielne przetwarzanie mięsa i bezpośrednią sprzedaż wyrobów we wspólnie prowadzonych sklepikach - zapowiedział Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi.

"Chcemy to zrobić na wzór bawarski czy szwajcarski, gdzie rolnicy mogą swoje przetworzone produkty (mięsne-PAP) we wspólnie tworzonych sklepikach wprowadzać do sprzedaży detalicznej, bez konieczności dodatkowej rejestracji czy wymagań weterynaryjno-sanitarnych" - powiedział Sawicki na konferencji prasowej podczas posiedzenia Konwentu Marszałków Województw RP.

Zdaniem Sawickiego byłoby to możliwe już na początku przyszłego roku "jeśli dobrze się sprężymy". "Czy to będzie wymagało ustawy, jeszcze do końca nie jestem pewien, być może tylko rozporządzeń" - dodał Sawicki.

Sawicki zwrócił się do samorządowców, aby wspierali przy wykorzystaniu środków unijnych zakup przewoźnych ubojni, które mogłyby być przydatne małym gospodarstwom.

Rozwój przedsiębiorczości na terenach wiejskich był jednym z tematów lubelskiego Konwentu. Sprzedaż bezpośrednia żywności o podwyższonej jakości może być dobrym sposobem na zwiększenie dochodów małych gospodarstw i tworzenie nowych miejsc pracy - wskazywał Sawicki.

Zdaniem Sawickiego polskie przedsiębiorstwa produkujące żywność dobrze się rozwinęły przez ostatnie 15 lat, natomiast sprzedaż bezpośrednia gospodarstw rolnych jest niewielka. "Jeśli w Grecji czy we Włoszech w sprzedaży bezpośredniej może być 30 proc. i więcej produkcji, a w Polsce szacuje się, że jest to kilkanaście procent, to widać, ze rezerwy są ogromne" - powiedział Sawicki.

Sawicki poinformował, że w resorcie rolnictwa trwa przegląd uregulowań dotyczących przetwórstwa i handlu żywnością przez gospodarstwa, który ma doprowadzić do jednolitej ich interpretacji w całym kraju. Dzisiaj bowiem są one różnie stosowane w poszczególnych regionach.

Zdaniem Sawickiego do prowadzenia bezpośredniej sprzedaży własnych wyrobów wystarczy, aby gospodarstwa spełniały dwa warunki - używały swoich surowców oraz korzystały tylko z pracy domowników. Taka działalność nie powinna być objęta podatkiem dochodowym. "Przetwarzanie produktów własnego gospodarstwa i sprzedaż bezpośrednia to przedłużenie tego gospodarstwa i powinno być traktowane jako działalność rolnicza bez dodatkowych obciążeń" - uważa Sawicki.

Minister nie wykluczył możliwości opodatkowania takiej działalności w przyszłości. "Taki okres rozkręcania sprzedaży bezpośredniej, po identyfikacji i uproszczeniu przepisów weterynaryjnych i sanitarnych, powinien trwać co najmniej 5 lat" - dodał.

Marszałek województwa lubelskiego Sławomir Sosnowski zwrócił uwagę, że sprzedaż bezpośrednia gospodarstw stanowić powinna dopełnienie programu "Mój rynek", polegającym na modernizacji i budowie lokalnych targowisk. "Dużo o tym mówimy, a mało się jeszcze w tym temacie dzieje" - powiedział Sosnowski.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (7)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • duńczyk 04-08-2014, 12:42:
branża mięsna dawno powinna upaść ,jak można zarabiać na bólu ,cierpieniu,strachu i śmierci zwierząt i nie żal miich będzie bo to jest zło zresztą BÓG mówi o tym tak
Izajasz
„Kto zarzyna na ofiarę wołu i jednocześnie jest mordercą ludzi, kto ofiaruje owce i jednocześnie łamie kark psu, kto składa ofiarę z pokarmów i jednocześnie rozlewa krew świni, kto spala kadzidło i jednocześnie czci bałwana – ci obrali sobie swoje drogi i ich dusza ma upodobanie w ohydach. Tak samo i Ja wybiorę dla nich męki i sprowadzę na nich to, czego się lękali, bo gdy wołałem, nikt nie odpowiadał, gdy mówiłem, nikt nie słuchał, lecz czynili to, co jest złe w moich oczach, i wybrali to, czego Ja nie lubię”.
Izajasz 66, 3-4

„Co mi po mnóstwie waszych krwawych ofiar? – mówi Pan. Jestem syty całopaleń baranów i tłuszczu cieląt, a krwi byków, jagniąt i kozłów nie pragnę. Gdy przychodzicie, aby zjawić się przed moim obliczem, pytam: Któż tego żądał od was, abyście wydeptywali moje dziedzińce? Nie składajcie już ofiary daremnej! [...] A gdy wyciągacie swoje ręce, zakrywam moje oczy przed wami i choćbyście pomnożyli wasze modlitwy, nie wysłucham was, bo na waszych rękach pełno krwi. Obmyjcie się, oczyśćcie się, usuńcie wasze złe uczynki sprzed moich oczu, przestańcie źle czynić! Uczcie się dobrze czynić, przestrzegajcie prawa, brońcie pokrzywdzonego, sprawiedliwość czyńcie sierocie, wstawiajcie się za wdową!”
Izajasz 1, 11-13, 15-17
  • myszka miki 22-07-2014, 23:25:
...Sprzedaż bezpośrednia żywności o podwyższonej jakości - buaahahahahahaaaaaaa- 3majcie mnie bo sie przewrócę! Panie minister mieso to nie marchewka żeby bez nadzoru przerabiać!
Wyczuwam tutaj pewna dwuznaczność:
1. Czyli ze nasza wet generalnie i tak nie jest potrzebna bo juz teraz nic nie robi wiec po co nadzór do produkcji
2. Musi być pospolite ruszenie w branży bo na obecnym rynku mamy straszne badziewie niskiej jakości!

ad.1. 3ba bylo wykopać kilku leni dla przykladu i w wet byl by spokój i robotni by byli bardziej i moze asf by nie bylo;)
ad.2. 3ba bylo nie likwidować norm PL, wystarczyło przemianować na jakiś krajowy standard blablabla i tyle.

unia pozostawia znacznie wiecej do własnej interpretacji tylko 3ba zdjąć klapy z oczu i pomyśleć po swojskiemu

pozdr
myszka miki
  • bigos 04-07-2014, 19:04:
Już to widzę. Kiełbasiny ukręcone w oborze przez ludzików o niewiadomym statusie zdrowotnym. Padlina jako surowiec.
Owszem, wymagania powinny być rozluźnione ale taka "produkcja" musi być pod nadzorem. Ba! tylko czyim? Sanepid niereformowalny a weterynaria czasem woli czegoś nie widzieć.
Czyli dajmy sobie Panie Sawicki spokój. W Polsce to nie przejdzie.
A po drugie to dlaczego bez podatku?

Zobacz wszystkie komentarze (7)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 780) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH