Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Romanowski: w połowie lipca ceny wołowiny przestały spadać

W połowie lipca 2019 r. przestały spadać ceny wołowiny notowane od początku br. zarówno w Polsce jak i na rynku unijnym - poinformował wiceminister rolnictwa Rafał Romanowski. W opinii producentów bydła, ceny polskiej wołowiny spadały m.in. z powodu ujawnienia nielegalnego uboju zwierząt w rzeźni na Mazowszu.

Romanowski: w połowie lipca ceny wołowiny przestały spadać
fot. shutterstock

Średnia cena bydła (według wagi żywej) w połowie sierpnia w Polsce ukształtowała się na poziomie 5,98 zł/kg tj. w skali roku była niższa o 11,6 proc. - poinformował w czwartek wiceminister podczas posiedzenie sejmowej komisji rolnictwa, która omawiała sytuację na rynku wołowiny.

Jak poinformował, Komisja Europejska w swej krótkookresowej prognozie zakłada, że w 2019 r. produkcja wołowiny w UE-28 zmniejszy się o ok. 1 proc. W ocenie polskiego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w najbliższym czasie ceny wołowiny powinny wzrosnąć. W grudniu 2019 r. cena bydła ogółem może zawierać się w przedziale 6,40-6,90 zł/kg, a cena młodego bydła rzeźnego w przedziale 6,50-7,00 zł/kg. Byłaby ona zatem w obu przypadkach niższa o 2 proc. lub wyższa o ok. 5 proc. od ceny ubiegłorocznej.

Prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (PZHiPBM) Jacek Zarzecki ocenił, że przyczyną spadku cen "była niewątpliwie sytuacja w jednej z ubojni w Polsce, gdzie doszło do nielegalnego uboju". Jak mówił, afera ta była początkiem kryzysowej sytuacji, ale nie powinno się tego wiązać z tym, co było na rynku dwa-trzy miesiące temu.

Prezes (PZHiPBM) przypomniał, że 80 proc. produkcji wołowiny trafia na eksport.

Zdaniem Zarzeckiego, na spadek cen wołowiny miało wpływ kilka czynników. Jednym z ważniejszych jest wstrzymania importu wołowiny przez Turcję. Tłumaczył, że Turcja była jednym z najważniejszych odbiorów mięsa z Polski, w 2018 r. trafiło na tamten rynek 8 proc. całego polskiego eksportu tego mięsa. W ub.r. Polska wyeksportowała do Turcji 33 tys. ton wołowiny.

Kolejnym powodem jest zapowiadany Brexit, czyli wyjście Wielskiej Brytanii z UE. Ponieważ nadal nie wiadomo, w jaki sposób do niego dojdzie, "Irlandczycy, korzystając z pewnej pomocy państwa obniżają ceny i wypychają swoje mięso na rynek europejski" - ocenił. Wcześniej Irlandia wysyłała mięso głównie do Wielkiej Brytanii.

Zarzecki podkreślił, że w obecnej sytuacji Polska powinna poszukiwać przede wszystkim nowych rynków zbytu, a mniej liczyć na odbiorców unijnych. Najbardziej perspektywiczne rynki - to kraje muzułmańskie oraz Chiny.

Obecnie branża liczy przede wszystkim na Algierię i Liban, który jest największym odbiorcą żywych zwierząt (odbiera 33 proc. krajowej produkcji bydła). Kraj ten kupuje czysto rasowe mięsne bydło, które kosztuje tyle ile rok temu. Zdaniem Zarzeckiego, barierą we wzroście wywozu jest to, że Libańczycy chcą kupować tylko bydło poniżej trzydziestego miesiąca życia.

więcej informacji:

Rafał Romanowski RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    ceny wołowiny RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.95.131.208
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.