REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rosja produkuje coraz więcej żywca wieprzowego

  • www.farmer.pl
  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 03-01-2014, 14:01
Rosja produkuje coraz więcej żywca wieprzowego
Fot. Fotolia

Według prognoz USDA pod koniec 2014 r. pogłowie żywca wieprzowego w Rosji może wzrosnąć o 7,1 proc. do 21,48 mln sztuk - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Będzie to wynik większej dostępności pasz w drugiej połowie 2013 r. (dzięki wzrostowi produkcji zbóż) oraz wsparcia ze strony rządowego programu rozwoju sektora wieprzowiny na lata 2013-2015.

Program ten zakłada zwiększenie pogłowia świń we wszystkich rodzajach farm do 19,6 mln sztuk w 2015 r.

Poprzedni program wsparcia sektora na lata 2009-2012 przewidywał wzrost pogłowia tych zwierząt do 23,2 mln sztuk w 2012 r. w porównaniu z 16,2 mln sztuk w 2008 r. Pomimo tego wsparcia krajowe pogłowie świń w Rosji pod koniec 2012 r. osiągnęło poziom 18,8 mln sztuk.

Był to wynik rekordowo niskiej produkcji pasz w 2010 r. oraz słabej produkcji w 2012 r. Na koniec 2013 r. pogłowie żywca wieprzowego w Rosji prawdopodobnie wynosiło ok. 20,05 mln sztuk, a produkcja mięsa wieprzowego w Rosji była wyższa o 5,5 proc. do poziomu 2 mln 190 tys. ton, natomiast w 2014 roku zwiększy się do poziomu 2 mln 300 tys. ton.

Pomimo wzrostu produkcji rosyjski przemysł narzeka na wzrost kosztów produkcji (w tym pasz w 2012 r.), spadek cen skupu żywca wieprzowego, redukcję ceł na import świń oraz zerową stawkę celną w ramach kontyngentu taryfowego na przywóz mięsa.

Tym niemniej rosyjskie ministerstwo rolnictwa przewiduje, że jeżeli cały sektor zmieni strukturę produkcyjną, dochodowość może zwiększyć się o 15-20 proc. Do tego potrzebne jest także zwiększenie samowystarczalności w pasze, co wpływałoby na obniżenie kosztów związanych z produkcją żywca.

Wzrost produkcji wieprzowiny w Rosji w ostatnich latach, wpływa na zwiększenie konsumpcji tego gatunku mięsa. W 2013 r. spożycie wieprzowiny przypadające na jednego mieszkańca w Rosji było szacowane na poziomie 22,7 kg/osobę, wobec 22 kg/osobę w 2012 r. W 2014 r. może ono wzrosnąć do 23,1 kg/osobę.

Dla porównania, mieszkaniec Unii Europejskiej spożywa rocznie około 42 kg tego gatunku mięsa.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (21 958) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH