Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Rosja: Trudna sytuacja na rynku wieprzowiny

Blisko połowa gospodarstw zajmujących się hodowlą trzody chlewnej w Rosji przyniesie straty w 2017 roku. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest zła sytuacja na rynku wewnętrznym i wysokie zadłużenie producentów wieprzowiny.

Rosja: Trudna sytuacja na rynku wieprzowiny

W okresie od stycznia do listopada 2017 roku w Rosji ubito 2,45 mln ton świń, co oznacza wzrost o blisko 6 proc. w porównaniu do analogicznego okresu roku 2016.

We wspomnianym okresie Rosja zwiększyła import wieprzowiny o ok. 20 proc. do 300 tys. ton, głównie ze względu na silny kurs rubla. W analizowanym okresie, przy średniej konsumpcji wieprzowiny w Rosji wynoszącej 25 kg na osobę, całkowite spożycie wyniosło 2,65 mln ton.

Rosyjscy producenci trzody chlewnej od dawna ostrzegali o możliwej nadpodaży wieprzowiny na krajowym rynku. W połowie 2016 roku kilka organizacji branżowych zaapelowało do rosyjskiego ministerstwa rolnictwa o zaprzestanie przyznawania pomocy publicznej na jakiekolwiek nowe projekty w przemyśle wieprzowym, aby zapobiec załamaniu cen i wpuszczeniu większych ilości surowca na rynek. Kreml nie zamierza jednak rezygnować z inwestycji w tym obszarze. Do 2020 roku ma zostać wdrożonych kilka nowych projektów, które zwiększą rosyjskie moce produkcyjne o 700 tys. ton.

Rosyjska agencja doradcza EMEAT oszacowała, że w okresie od stycznia do października średnia cena żywca wieprzowego w europejskiej części Rosji spadła o 12,9 proc. do 1,6 dolara za kilogram. EMEAT przekonuje, że w 2018 roku ceny spadną prawdopodobnie o kolejne 5-15 proc. w porównaniu do obecnego poziomu.

Obniżka cen żywca nie pozostaje bez wpływu na rentowność producentów wieprzowiny, która od 2014 roku spadła niemal dwukrotnie do 15-20 proc. W następnych latach prognozowany jest dalszy spadek.

W 2018 roku produkcja wieprzowiny w Rosji ma wzrosnąć o 3-4 proc., czyli o 135 tys. ton w porównaniu z rokiem 2017. Produkcja będzie rosnąć szybciej niż wzrost konsumpcji, który szacowany jest na 1,5-2 proc., czyli 50-60 tys. ton.

Djambulat Khautov, rosyjski wiceminister rolnictwa, przyznał, że w obecnej sytuacji rynkowej Kreml chce skupić się na rozwoju eksportu, a rosyjski rząd "zrobi wszystko", aby otworzyć rosyjskiej wieprzowinie drzwi na rynki zagraniczne.

Od stycznia do listopada 2017 r. eksport rosyjskiej wieprzowiny wzrósł o 50 proc., do 50,7 tys. ton. Szacuje się, że w 2018 roku Rosja mogłaby wyeksportować nawet 80-85 tys. ton mięsa wieprzowego jeśli uda się otworzyć kluczowe rynki zagraniczne.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Rosja RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wieprzowina 2017 RSS ALERT    /    rynek wieprzowiny RSS ALERT    /    rynek wieprzowiny na świecie RSS ALERT    /    produkcja wieprzowiny w Rosji RSS ALERT    /    produkcja wieprzowiny RSS ALERT    /    eksport wieprzowiny do Rosji RSS ALERT    /    eksport wieprzowiny RSS ALERT

KOMENTARZE (3)

  • wedliniarz z pultuska 2017-11-21 13:50:02
    Jeszcze bedziesz jadl nasz rzadzie rosyjska wieprzowinke ze az jeszcze bardziej wam brzuszki urosna.
  • Jackowski - warchlaki.com.pl 2017-11-22 20:35:49
    Rosjanie nie są zaopatrzyć swojego rynku w wieprzowinę a co dopiero eksportować. Produkcja rosyjska jest nieefektywna i pomimo wysokich cen tuczników dalej przynosi stratę. Sytuacja utrzymuje się od wielu lat. Kosztem rosyjskiego konsumenta.
  • wędliniarz z naro-fominska 2018-02-23 14:28:09
    @Jackowski - warchlaki.com.pl Człowieku gdzies ty był jak rozum rozdawali? Rosja jest obecnie największym na świecie eksporterem pszenicy,już eksportuje duże ilości drobiu i własnie zaczyna eksportować wieprzowinę. Rosyjska hodowla to duże przemysłowe fermy gdzie produkcja jest o wiele bardziej wydajna niż w Polsce. Oczywiście możesz dalej żyć wspomnieniami dawnych czasów i fantazjami, ale jeszcze nikt dobrze na tym nie wyszedł.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.196.190.32
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.