REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Rośnie eksport jaj z UE

  • Autor: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas
  • Data: 31-05-2016, 16:49
Rośnie eksport jaj z UE
Fot. Shutterstock

- W I kw. 2016 r. kontynuowane były wzrostowe tendencje w sprzedaży jaj z UE na rynki trzecie. Według danych Komisji Europejskiej, po 21-proc. wzroście w 2015 r., w I kw. 2016 r., w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem eksport jaj i przetworów w ekwiwalencie jaj (bez wylęgowych) z Wspólnoty na rynki pozaunijne zwiększył się o 14,7 proc. do 64,2 tys. t - informuje Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

REKLAMA

Ekspert podkreśla, że w przypadku największego unijnego eksportera jaj, czyli Holandii, odnotowano spadek sprzedaży do krajów trzecich o 6,6 proc. do 21,2 tys. ton co stanowiło 1/3 całkowitego eksportu jaj i przetworów na rynki pozawspólnotowe.

- Podwoił się natomiast eksport tych produktów z Hiszpanii i wyniósł 11,3 tys. t. Taką samą ilość jaj i ich przetworów sprzedano również z Włoch a dynamika wzrostu wyniosła 6,1 proc.. Warto dodać, że eksport jaj z Polski na rynki trzecie zwiększył się w tym okresie o połowę i wyniósł 2,2 tys. t - zaznacza Wyrzykowski.

Jak dodaje największym odbiorcą unijnych jaj stała się Szwajcaria, jednak w pierwszym kwartale 2016 r. w relacji do analogicznego okresu przed rokiem eksport jaj i przetworów jajecznych w ekwiwalencie jaj (bez wylęgowych) zmniejszył się o 5,8 proc. do 10,9 tys. t. 

Ekspert podkreśla, że niedobór jaj w USA, wywołany panującą w ub.r. ptasią grypą w tym kraju spowodował otwarcie tego rynku na jaja z niektórych państwa Wspólnoty. W I kw. 2016 r. do USA z UE sprzedano 10,5 tys. t jaj.

Co ciekawe znaczącym rynkiem dla Wspólnoty staje się Izrael, gdzie wywóz jaj zwiększył ponad 6-krotnie do 6,1 tys. t. Natomiast sprzedaż unijnych jaj do Japonii zmniejszyła się aż o 55 proc. do prawie 7 tys. t, a w przypadku Zjednoczonych Emiratów Arabskich spadek ten wyniósł 21 proc. do 5,5 tys. t. 

- Należy zauważyć, że w I kw. 2016 r. eksport jaj i przetworów jajecznych z UE zwiększył się ze względu na dynamiczny wzrost sprzedaży jaj konsumpcyjnych – o 30,1 proc. do 42,2 tys. t., podczas gdy sprzedaż albumin zmniejszyła się o 13,1 proc. do 21,1 tys. t. W I kw. 2016 r., Polska do krajów trzecich sprzedała 1,4 tys. t jaj konsumpcyjnych, tj. o 68 proc. więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Eksport albumin zwiększył się natomiast o 39 proc. do 702 t - stwierdza Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH