www.nagel-group - partner portalu
Strona główna » Mięso »  Wiadomości

Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej

Data: 09-11-2011, 12:54

Rośnie eksport mięsa indyczego z Polski
Rośnie eksport mięsa indyczego z Polski Eksport mięsa indyczego z Polski rośnie
W bieżącym roku rośnie dosyć szybko eksport większości gatunków mięsa z Polski. Mięso indycze nie jest wyjątkiem - informują analitycy BGŻ.

Jak wynika z analizy wstępnych danych Eurostatu w pierwszych siedmiu miesiącach tego roku polscy producenci sprzedali za granicę 57 tys. t mięsa i podrobów z indyków. Jest to wynik o 11 proc. lepszy niż w tym samym okresie przed rokiem, kiedy eksport wyniósł 51 tys. ton. Warto wspomnieć, że ogólnie eksport mięsa i podrobów z drobiu rośnie w wolniejszym tempie 7 proc.

W strukturze eksportu przeważają chłodzone elementy bez kości. Stosunkowo duże znaczenie mają również mrożone elementy bez kości oraz chłodzone piersi z kością. W sprzedaży na rynki poza UE w zasadzie prawie całość stanowią elementy i podroby mrożone. Mają one jednak małe znaczenie, gdyż około 90 proc. towaru lokowane jest na rynkach pozostałych krajów UE, gdzie zdecydowanie przeważają elementy chłodzone.

Mięso indycze ma stosunkowo duże znaczenie w strukturze eksportu mięsa drobiowego. Stanowi ono prawie jedną czwartą wielkości sprzedaży za granicę, podczas gdy udział mięsa indyczego w całości produkcji mięsa drobiowego stanowi tylko około 15 proc.

Więcej informacji:

mięso RSS ALERT | drób RSS ALERT

Komentarze
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być
pierwszy. Wypowiedz się!
WALUTY
  • EUR 4,19 zł 0.06%
  • CHF 3,43 zł 0.09%
  • USD 3,03 zł -0.22%
  • GBP 5,09 zł -0.26%
WIĘCEJ » GIEŁDA WIĘCEJ » SPÓŁKI
  • ALM 29.59 zł -1.37%
  • BMI 0.01 zł 0.00%
  • DEL 6.90 zł -3.90%
  • EKO 5.02 zł -9.71%
  • EMP 67.79 zł 1.85%
  • EUR 40.20 zł 0.37%
  • HGN 2.47 zł 5.56%
WIĘCEJ » MIĘSO WIĘCEJ » ZBOŻA WIĘCEJ » RAPORTY MRiRW